Hoppa till huvudinnehåll

”En blick betyder inget i Finland”

Munther al Assaf. Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting Bild: Niclas Runeberg/Yle flykting,munther al assaf,vlogg

Diskussionen kring sexuella trakasserier mot kvinnor och en ökad otrygghet på stan har gått het under de senaste dagarna. Nyårsaftonens händelser har väckt diskussion om en del asylsökandes attityder mot kvinnor. Munther al Assaf är asylsökande och har bott i Finland i några månader. Han är inte alls överraskad över händelserna på nyårsafton och uppståndelsen kring dem, men säger att man inte kan dra alla asylsökande över en kam.

- Jag förväntade mig faktiskt att något skulle hända på nyårsafton. Alla asylsökande är inte bra personer eller helgon, en del är dumma. På nyårsafton var många dumma människor ute och många var fulla. Kombinationen av dumma människor och sprit leder sällan till något bra. En del beter sig så här.

Munther vill med sin videologg skicka en hälsning i samband med det här:

Munther poängterar ändå att de här männen utgör en minoritet och är själv övertygad om att samma personer som antastade kvinnor på nyårsafton också gör sådant i sina hemländer, till exempel i Irak.

Unga irakier super också

Alkohol har inte alltid varit accepterat i många muslimska länder, men enligt Munther har det blivit vanligare och många affärer i Irak säljer i dag alkohol.

- Före 2003 drack vi inte så mycket alkohol i Irak, men vårt land och vår kultur har blivit liberalare. Många unga super också i Irak, säger Munther.

Västvärlden kom till Irak

Ungefär samtidigt, under de första åren av 2000-talet, blev det också vanligare med internet och satellit-tv i Irak. Därmed öppnades en helt ny värld för unga irakier; västvärlden.

- Folk började se på filmer om den västerländska dejtingkulturen och män lärde sig då nya sätt att närma sig kvinnor, till exempel genom att vissla åt någon på gatan eller skriva sitt telefonnummer på en lapp, berättar Munther. För hemma kan man absolut inte bara gå fram och prata med en kvinna, det är totalt förbjudet.

Att som man närma sig en kvinna i machosamhället i Irak är knepigt

Att som man närma sig en kvinna i machosamhället i Irak är knepigt enligt Munther. Kvinnor har inte friheten att prata med vem som helst på allmänna platser och därför kan män inte bara gå fram till en kvinna och börja prata. Om man gör det kan det leda till problem för kvinnan, mellan henne och hennes familj.

- Om jag till exempel dejtar en flicka får jag till en början inte umgås med henne på tumanhand. Flickans familj är oftast med på första dejten. Då får mannen sitta långt från kvinnan och prata med henne i telefon, och kvinnan sitter längre bort med sin familj. På en första dejt får jag inte ens gå nära kvinnan.

Enligt Munther följer ändå inte irakiska pojkar och män de strikta regler som föräldrarna sätter upp. Trots de oskrivna reglerna går de fram till kvinnor och pratar med dem, och gör allt för att få kvinnors uppmärksamhet.

- Ibland accepterar kvinnor männens försök till något slags närmande, men ibland inte och då brukar kvinnorna istället ignorera männen totalt.

Utnyttjar friheten de fått

Munther tror att de män som har trakasserat kvinnor här i Finland utnyttjar friheten de plötsligt fått.

- Jag tror att de tänker att ”okej, de här kvinnorna är öppna och får prata med mig”, och sen är de dumma och det går för långt. De inser inte att det bara handlar om kulturskillnader.

Medan diskussionen om jämställdhet är något som fått mycket uppmärksamhet i finländska medier så finns det andra kulturskillnader som sticker ut för irakiska asylsökande. Det här har Munther märkt när han kollat vad irakier skriver om Finland på sociala medier.

Jag tror att de tänker att ”okej, de här kvinnorna är öppna och får prata med mig”, och sen är de dumma och det går för långt

- Många skriver om hur svårt det är att få tag på medicin i Finland. I Irak tror folk att de dör av en lätt förkylning och alla springer till läkare och apoteket stup i kvarten. Folk går bara och ber om den medicinen de vill ha. Jag är kanske själv mer som ni finländare och går bara till läkaren då jag verkligen måste. Men hemma får man medicin för nästan allt och här ger de oss bara kallt vatten, skrattar Munther.

”En blick betyder inget i Finland”

Den kulturskillnaden som kanske ändå var den största överraskningen för Munther handlar om att en blick inte betyder något här i Finland.

- Om en man vill prata med en kvinna hemma i Irak följer han ofta med kvinnan på avstånd. Om mannen får ögonkontakt med kvinnan betyder det att kvinnan är intresserad av mannen. Bara blicken är en bekräftelse på intresset. Jag tror att många män tror att det fungerar på samma sätt här och tänker ”oj, hon tittade på mig” och så börjar de följa efter kvinnor på gatan.

Bara blicken är en bekräftelse på intresset. Jag tror att många män tror att det fungerar på samma sätt här

Kurs i hur män bemöter kvinnor

Läget i Irak var en orsak till att Munther stack och valde att komma till just Finland. Innan han kom hit läste han allt om Finland han hittade på internet. Han tittade på olika dokumentärer och läste också om jämställdheten som råder mellan kvinnor och män i Finland.

Här i Finland har han sen lärt sig ännu mer om den finska kulturen. Både genom att prata med finländare, men också på kurser som ordnas på flyktingförläggningarna. Men här i veckan deltog han i en kurs som fick honom att både skratta och skämmas över sina landsmän.

- En dag berättade personalen på flyktingförläggningen att en väldigt viktig kurs ska ordnas och att alla män måste vara på plats. Två finländska kvinnor kom dit för att berätta för asylsökande hur man ska bete sig med finländska kvinnor, berättar Munther.

Männen på flyktingförläggningen blev också tillsagda att inte röra kvinnan, krama henne eller prata högljutt

Det hela var ett skådespel. Kvinnorna försökte visa männen vad som är rätt och fel att göra i en situation då man träffar en kvinna. Ena kvinnan spelade en finländsk kvinna och den andra en utländsk man. Mannen närmade sig kvinnan och ställde sig bredvid henne. Då bad kvinnan mannen att backa och ge henne lite utrymme. 70 centimeter angavs som någon slags tumregel. Männen på flyktingförläggningen blev också tillsagda att inte röra kvinnan, krama henne eller prata högljutt och använda stora gester.

- Jag började ju förstås skratta för hela situationen var bara så konstig! De kände verkligen att de måste berätta det här för oss. Utbildade människor vet nog alla hur man ska bemöta någon främmande. Men sen började jag skämmas när jag insåg att finländare tycker att det viktigaste att visa oss är hur vi ska bete oss med kvinnor.

Alla reagerar inte lika

Enligt Munther reagerade inte alla asylsökande på flyktingförläggningen på samma sätt som han.

- Många var överraskade och sade att det här var något helt nytt. Så då är det väl bra att sådana här kurser ordnas.

”Vi måste prata med varandra”

För att minska på klyftan och jämna ut kulturskillnaderna mellan finländare och utländska asylsökande så måste det enligt Munther ordnas mer kurser, evenemang och tillställningar där finländare och asylsökande möts. Det måste enligt honom finnas en direkt dialog.

- Situationen kommer inte att förbättras om vi asylsökande sitter på flyktingförläggningarna och pratar om finländare och finländare sitter hemma och pratar om asylsökande. Vi måste försöka förstå varandras kulturer och varandra och hitta en gemensam lösning.

Kommentarer

Inlagt av

"Vi måste försöka förstå varandras kulturer och varandra och hitta en gemensam lösning." Det måste vi absolut inte. Ni kom hit och här gäller vår kultur.

Inlagt av

Visa ord av denne muntra Munther, jag håller med framför allt med de sista styckena. Ingen integreras om den inte får komma in, men det är inte alltid lätt. Många, framför allt vuxna, är ofta nöjda med de umgängeskretsar de har och att aktivera sig med träffar och evenemang kan kännas jobbigt. Det är så mycket annat som också ska skötas. Arbetsplatsen blir ju därför viktig då den är en naturlig plats att socialisera, varför det är så viktigt att de ankomna kommer in i arbetet. Barn och unga har det ofta lite lättare, då de träffar andra per automatik i skolan.

Inlagt av

Unga män i stor grupp + Sprit = Dålig kultur oavsett varifrån den kommer

Det är generellt sett i sådana sammanhang skit händer, och den skiten händer oftast åt andra än grabbarna i gruppen.

Det är bara att gå ut en lördag och observera. Det fanns för 10 år sedan, för 30 år sedan, för 50 år sedan, osv. Tål inte fulla grabbgäng längre. Junttar,

Inlagt av

Någon som tror att Irakierna skulle tillåta västerländska män att komma dit och "dejta" på västerländskt vis och hitta en "gemensam lösning"?

Inlagt av

Jag håller med Stompen, det är vår kultur som gäller här och den måste de anpassa sig till. Men det är bra att sådana som Munther ställer upp och berättar öppet om kulturskillnader, vi behöver bli påminda om att alla faktiskt inte är busar och våldtäktsmän som inte kan bete sig. Det där med blickar var riktigt bra information, och jag har personlig erfarenhet av det. Jag var ute på nattklubb förra veckan med kompisar. En ensam man, som såg ut att kunna vara asylsökande, tittade på mej länge trots att jag pratade med en annan man och eftersom jag var på gott humör så log jag mot honom, bara för att visa vänlighet. Efter detta följde han efter mig hela tiden, och då insåg jag att han måste ha missförstått min blick och mitt leende, varefter jag inte tittade på honom längre. Han gjorde inget fel alls, han försökte inte ens prata med mig, han försökte bara möta min blick igen och höll sig i närheten av mig. Mot slutet av kvällen stod han i aulan och tittade med hundögon och såg alldeles förvirrad ut... Jag förstår ju nu att han hade tolkat mitt leende som en invit och så var jag sen inte ens intresserad heller. Stackarn lärde sig kanske då att ”en blick betyder inget i Finland” ;)

Inlagt av

Men herregud, som om det inte fanns saker vi kunde ta till oss från deras kultur! Så förträfflig är faktiskt inte vår egen kultur. Känner ni som uttalar er så nån från t.ex. irak personligen så att ni vet något annat om deras kultur än det ni läser i tidningen och ser på avstånd?

Och jag antar att ni som menar att det är 100% upp till dem skulle säga likadant om ert barn började i en ny klass för att ni flyttade? Men ingen kommer in om man inte släpps in. Och det är vanligt folkvett att försöka mötas och vara lite ödmjuk.

Tack Munther, vi behöver få höra din röst mera.

Inlagt av

Här gäller vår Kultur och INGET annat. Ta seden dit du kommer unge man !. Tror ni vi skulle få bygga tex en kristen kyrka i något av Arab länderna ? Jo pyttsan.

Inlagt av

Skrämmande många verkar tycka att mentaliteten "I land X har de det såhär dåligt och vi ska absolut inte vara bättre." Att använda förtryck i ett annat land som argument för att kunna utöva samma diskriminering själv är mer än skrämmande..

Inlagt av

Håller med många andra här i kommentarsfältet. Här gäller VÅR kultur och INTE deras! Föreställ er att vi skulle åka till ett arab land och försöka öppna en kristen kyrka.. Vi skulle bli skjutna direkt! Ska dom vara här ska dom följa våra västerländska lagar!

Inlagt av

Tack Munther, och tack Yle.
En gemensam lösning är inte alltid en kompromiss. En lyckad integration är, per definition, en gemensam lösning.
"Vår kultur" är inte mycket att hänga i julgranen heller. Att vifta med en kristen flagga som motreaktion mot arabiska nykomlingar klingar också tomt i kontrast mot de ibland månatliga rapporterna i media om nya rekordsiffror på utskrivningar ur kyrkan.
Släpp efter på er kristna kultur, håll hårt i er Frälsare -- i den mån han är "er" -- och ta en funderare på vad som egentligen skrämmer er så att allt folkvett rinner ur er.
Jag undrar om det verkligen är "oroligare" idag än förr, rent statistiskt. Kan det istället vara så att det är VI som är oroligare?

Inlagt av

Finland har inte en homogen kultur, och även vår nuvarande situation har skapats av århundraden av människomöten. Det framtida Finland kommer helt klart att påverkas av denna våg av nya människor, och vi alla finländare, nya och gamla, måste integreras till det nya Finland. Att säga att folk måste "anpassa sig" till "vår kultur" är diskriminerande mot minoriteter och är egentligen att säga att folk inte får ha en egen vilja. Naturligtvis måste alla följa finländska LAGAR, men kultur i övrigt är fullkomligt galet att vilja att folk ska anpassa sig till.
Leva och låta leva, förstå varandra och lära av varandra, det är inställningen man ska ha. Den irakiska familjeorienteringen och respekten för äldre är något vi kan lära oss av dem, kvinnors större självständighet är nåt de kan lära sig av oss osv osv.
Och alla negativa, ni kan inte ställa er i vägen för utvecklingen. Den är här för att stanna.

Inlagt av

Dina åsikter är väldigt trånsynta. Du drar dessutom paraleller som totalt saknar grund. Nämns det något om att de muslimska asylsökandena vill resa moskéer i varje gathörn? Nämns det någonstans något om att han säger att vi skulle efterapa deras kultur till 100%? Anser du verkligen att vi inte har något att lära oss av andra människor och kulturer? Är allt i t.ex. Irak bara skit? Har de inget bra vi kunde lära oss? Är vårat finska samhälle och kultur en utopi att klamra sig fast vid? Usch fyy för er inåtvända, konservativa tillbakasträvare. Det är sådana här ogenomtänkta, populistiska och lösryckta kommentarer som får mig att skämmas för Finland och kan inte annat än konstatera att Finlands samhälle och kultur verkligen inte är fulländat. Om det finländska samhället har lyckats skapa sådana vanställningar hos folk.

Jag lugnar mig litet på slutet och konstaterar att ni nog endast är en högljudd, ickse-sofistikerad minoritet som med rädsla i ögonen naglar er fast i er lilla idyll.

Inlagt av

Tycker inte vi ska ödsla våra krafter på asylsökande så länge de är just asylsökande, större delen har inte ens grund till att söka asyl och kommer därför att få negativa beslut och bli avvisade. De som sen beviljas asyl är det en annan sak med. De ska genast sättas i språkkurser så att de så snart som möjligt kan börja söka arbete så att de kan försörja sig själva och bidra till samhället.

Inlagt av

Fråga till Yle, varför frågar ni inte hur de asylsökande kvinnorna/tjejerna upplever möjligheten att gå ut, dejta och få kontakt med lokalbefolkningen?
Vad är deras syn på den senaste tidens händelser? Upplever de några kulturkrockar?

Inlagt av

Ja, det finns ju vissa problem att få arbete som utlänning, problem som tydligt syns i inställningen i vissa kommentarer här ovan. Om du inte till betéendet är 100% finländare (vad nu det skall betyda) så är du 2:a klass.

Inlagt av

Det är ju en chans att förbättra sin egen kultur när man öppet möter andras! Vi kan visst lära oss av varandra och göra världen till en mycket bättre och säkrare plats för alla, även här. Det här med trakasserierna är ju ett mycket gott exempel, då det som hände på nyårsafton verkar ha fått upp de finska männens ögon för någonting som faktiskt har varit ett problem tidigare också i det finska samhället - mäns våld mot kvinnor. Samhället blir mycket trevligare och bättre om vi kan tala om dessa problem, och tillsammans skapa ett samhälle där alla får gå fritt, överallt, utan att vara rädda för att bli antastade på något som helst sätt.

Inlagt av

Alla som talar om "vår" kultur skulle gärna få definiera vad de menar. Någon nämnde kristna kyrkor, men inte ingår ju kyrksamhet som någon särskilt viktig bit i nutida finländsk kultur. Det gällde kanske för 50 år sedan på landet, om ens då och där. Kultur förändras, och man måste alltid fråga när, var och vem omfattar ett visst kulturdrag i ett land. Munther nämner ju också hur västerländsk TV gjort att ungdomskulturen har ändrats i Irak.

Inlagt av

Det är så tragikomisk att läsa vissa kommentarer. Har folk helt tappat läsförståelsen? Helt fantastiskt hur man kan misstolka och hur otroligt trångsynt man kan vara.

Inlagt av

Du pratar som en ung muslimsk kvinna i ett danskt TV program engång som sade
"Ni måste anpassa er till oss. Vi tänker inte gå någonstans. Vi är här för att stanna."

Inlagt av

Varför inte införa burka? Vintertid så går alla gömda bakom en hop av kläder och ingen sommar har vi heller så skulle både skydda och värma

Inlagt av

Så frågas det varför vi inte klarar av att sälja till andra länder? Med denna trångsynthet? Jo vår kultur med kvinnomisshandel, rå-supande och knutpatriotism är alldeles perfekt. Jag skäms mär jag läser dessa obildade kommentarer, Troligen är det samma follk som ska ha finskt kaffe o köttbullar när de far till Mallorca.

Inlagt av

Finns inga asylsökande kvinnor som har kommit ensamma till Finland. Kvinnor får inte gå ensamma någonstans i muslimska länder. Hur skulle dom ha kunnat ta sig hit?

Inlagt av

De som skriver att bara vår kultur gäller, definiera vad det skulle betyda. Tror att ni alla skulle svara olika. Lagar och uppfattningar om korrekt beteende går bättre att generalisera och där tycker jag nykomlingar får anpassa sig till landets seder och bruk.

Inlagt av

Är det inte fantastiskt att vi i Finland INTE hört om vad det betyder om kvinnor ger blickar åt främmande män i andra kulturer utanför vår egen! Och vi ska vara så välutbildade!? Och kanske ännu värre: tror vi att det inte finns kristna kyrkor i arabländer? I 1500 år har det funnits kyrkor och kristen befolkning i Egypten, Syrien, Jordanien... Muslimerna har inte varit så intoleranta som vi kristna, eller lutheraner... Vet ni när det ens blev tillåtet att vara katolik (à la Soini) i Finland?

Inlagt av

Tack för den här fina artikeln, Yle. Mera sånt!

Sedan till kommentarerna som säger att vi inte behöver lära oss något av de som kommer hit: läste ni biten om den skrattretande situationen när man försökte lära asylsökande hur att bemöta finländska kvinnor? Behövs det mera bevis än så för att det vore bra att veta vad man talar om först - vem man talar med. Även om man är av åsikten att det är de asylsökande som ska acceptera hur det är här så lär det inte bli bättre om ens försök att berätta för dem hur det är här är fulla av närmast förolämpande missuppfattningar om dem och löjligt låg uppfattning om deras kulturella nivå.

Om de ens hade pratat med Munther före så hade det varit ett steg framåt. Förstås behöver man höra dem man pratar med. Istället gick det verkligen fel och jag undrar vem, utom Munther, som gjorde något konstruktivt av situationen. Ah, jo, Yle åtminstone, den här gången. Tack igen!

Inlagt av

Många skriver om beskyddandet av vår kultur, men vad innebär den? Varifrån kommer vårt porslin, eller hur finländskt är det med pizza? Rent utav svenskan vi talar i Finland är ett tecken på mångkultur och trångsyntheten som rör sig bland mångas huvuden upplever jag som en större fara än nån annan åsikt i vårt Finland just nu.

Ta seden dit man kommer om man vill när vi talar tradition och kultur, och tillför lite nytt fräscht och härligt på samma gång! Som Rebecca Åkers skrev tidigare, så gäller Finlands lag alla, men det berör inte vår insnöade kultur.

Inlagt av

En sak jag undrar över. Får inte alla asylsöknden som släpps ut på gatorna information om hur saker och ting fungerar i Finland? Jag har ju alltrid trott att det är så, Men brister det månne. Det verkar ju som många faktiskt inte förstår hur det går till i västerlandet. Det talas ju hela tiden om rasism och fördomar och hur vikrigr det är med kunskap. Jag håller med. Men den bristen på kunskap som behöver åtgärdas är asylsökandenas kunskapsluckor. Om de täpps till så att de börjar förstå samhället så kan det vara det effektivaste vapnet på "rasism" och fördomar.

Inlagt av

Munther har ju rätt i att om man kommer från en kultur där män och kvinnor lever åskilda under strikta regler så måste man tammefan tro att allt är tillåtet när man kommer hit och ser hur fritt könen umgås. Varför tar inte våra medier upp den här problematiken mera, det är ju uppenbart att det är det som ligger bakom de sexuella trakasserierna på sistone. Är det av rädsla av att stämpla den arabiska kulturen? Men det är ju sant, lägg korten på bordet. En annan sak är att det är en villfarelse att tro att människor vill "lära sig av varandras kulturer" osv. Många mångkulturalister verkar leva i villfarelsen att folk är nånslags socialpsykologer som borde vara så grymt intresserade av att analysera kulturella skillnader och lära sig av varandra. Ledsen, men dom flesta vill inte alls detta, man vill bara leva sitt liv i fred med mänskor som känner och tycker som man själv. Och vem kan väl klandra detta. Sluta upp med att slå folk i huvudet med er ideologi och se realiteterna istället.

Inlagt av

För det första tycker jag inte Munther ska känna sig skyldig att be om förlåtelse för det som hänt.
Att någon blir trakasserad är ju inte något nytt som händer, det har alltid hänt, av finländare även. Att man väljer att skriva ut stort, "utländsk man" har trakasserat kvinna på nyårsafton istället för att bara skriva en man har trakasserat någon som då en finländsk man trakasserat är ju dumt. De som kommer till vårt land för att få finsk medborgarskap skall också behandlas som finländare och inte specifieras som "utländare" och bli svart målade genast då någon gör nåt fel. Min åsikt bara.

Inlagt av

Ni vet den här svenska serien "Inte OK"? Om oskrivna regler som gäller i olika situationer. Något liknande skulle vara riktigt nyttigt att skapa för asylsökande, men också för gemene man. Det finns många oskrivna regler vi finländare inte heller tycks hålla reda på så en påminnelse åt oss alla behövs.

Sedan det här med att det är VÅR kultur som gäller, visst. Men om vi inte förstår deras kultur kan vi inte heller se var de skulle behöva hjälp med att förstå vår kultur. Vi kan inte förklara utan att veta VAD som behöver förklaras. Kunskap från båda håll?

Inlagt av

Ni som fasar er över irakiskt inflytande i "vår" kultur behöver kanske påminnas om varifrån civilisation, skriftspråk och matematik härstammar.
Det var faktiskt inte Väinämöinen som pruppade ut "vår" kultur, helt oföränderlig och isolerad från omvärlden.

Inlagt av

Bra att få höra invandrarnas åsikter, och viktigt. Dessa invandrares syn på oss finländare/nordbor i jämförelse med deras kultur är viktig att publicera för att öka förståelsen och att lösa problem som uppstår, helst före de har blivit alltför stora. "Ta seden dit man kommer" som vårt lands president uttryckte det, så har det blivit ett vanligt uttryckssätt i den allmänna opinionen också. Tycker dock inte att de ska börja supa som oss finländare, inte heller bör de misshandla familjemedlemmar, köra rattfulla eller begå självmord i samma utsträckning som oss finländare. Däremot så ska de behandla finländare med den respekt och enligt den etikett som alla finska medborgare borde bli behandlade.

Inlagt av

Alltså så man skäms när man läser vissa kommentarer här! Hur trångsynta är folk? Det mest skrattretande är ju det att så många är emot muslimer osv men ändå har dessa samma människor satt sin fot i typ Turkiet eller Dubai etc. här i Dubai finns det kyrkor o ingen har råkat illa ut för det...som tidigare sagt, finsk lag ska alla följa men man kan nog mixa kulturer...Araber har en jätte fin syn på familj osv. I Finland skickar man sina gamla föräldrar till ålderdomshem medan här tar man dem hem o bo hos en. Mycket trevligare så än att de bor nånstans annanstans än med "randoms". Dessutom är inte alla arabers syn på kvinnor som många tror. En hel del av dem är 100 gånger mer gentleman än finska män!!! Flickvännen/frun kommer först i allt när det kommer till stora beslut, familje beslut, ekonomiska beslut etc. Så kanske alla sku kunna börj öppna sina ögon o lära sig av varandra.

Inlagt av

Utvecklingen här för att stanna? Menar du på samma sätt som Finlands socialistiska arbetarrepublik var här för att stanna 1918? Vi redde nog upp oredan då och denna oreda vi har på gång nu kommer också att redas upp. Dessutom kommer endast en bråkdel av dessa asylsökande som nu kommit att bli beviljade uppehållstillstånd, absoluta majoriteten har inga som helst asylskäl. Tidigare i somras 2015 skrev svenska YLE att "Nästan 60 procent av fallen brukar få negativa beslut eller så blir de avvisade, det vill säga ansökningarna behandlas inte alls, säger Repo." och för en månad sedan skrev svenska YLE "Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger till Yle Uutiset att antalet som firvilligt återvänder till sitt hemland stiger till upp till 3 000 före årsskiftet", så att sådant...

Inlagt av

Den dagen jag ser att kvinnorna som flyr tillsammans med sina män får samma rättigheter som våra kvinnor kommer jag att acceptera deras kultur. Till dags dato har ingen brytt sig om deras förtryckta kvinnor på minsta sätt. Feministerna och kvinno-organisationerna i Finland har bara brytt sig om de unga männens väl och ve. Kvinnorna (och barnen) har inte varit intressanta. Varför? Vill man ha burka och slöjor och separata tider för män och kvinnor i idrottshallar och simhallar? Vi är så menlösa att vi förintar vår kultur och som nyttiga idioter inför främmande diskriminerande element. Tragiskt!

Inlagt av

Det är fint att även såna här artiklar publiceras, då det tyvärr är allt för vanligt att endast "rötäggen" får publicitet. Om endast de negativa händelserna uppmärksammas, hurdan bild får då allmänheten av dessa asylsökande? Jo, de drar alla över samma kam. Insikt ger förståelse, tänk på det.

Inlagt av

Inte vet jag men jag har sett en ganska stor mängd av finska tonårsflickor mingla med dessa asylsökande i köpcentrumet jag går till både innanför och utanför. Dessa flickor verkar inte alls ha någon kulturchock och man undrar om de är medvetna om vad som överhuvudtaget pågår just nu och vad som pågått t.ex i Köln och i det egna landet.
Man undrar förstås ocksä om flickornas mammor vet vad deras döttrar sysslar med.

Inlagt av

Men det är ju onekligen ett jätte bra sätt att få asylsökarna integrerade i samhället genom att låta dem umgås med tonåringarna på orten...

Inlagt av

Hallo Munther! You don't need to apologize for things you didn´t do. You seem to be a very decent man as I really think most of the refugees coming to Finland are...
Men det som förvånar mig är att vi är så dåliga att på att läsa och tolka text. Kommentarerna här visar bara att människorna trampar på i ullstrumporna med sina fördomar utan att lära sig något nytt och utan att ta in nya tankar.
Kansa ei tiedä yhtään mitään! Päin vastoin. Folket borde läsa och bekanta sig mera med fakta innan de går ut med sina åsikter.

Inlagt av

Är det inte kulturen dit man kommer, som man skall rätta sig efter...
Läs vad Norge gör, vid någon form av brott skall dem ut ur landet inom TRE dagar, så skall det vara UT...

Inlagt av

Ni kan finna det intressant att läsa en debattartikel i Svenska Dagbladet av Özge Öner som själv är född och uppvuxen i Turkiet. Hon menar att övergreppen i t.ex. Köln och Stockholm i högsta grad beror på att olika kulturer/samhällssystem har olika syn på kvinnors rättigheter: http://www.svd.se/visst-handlar-kvinnosyn-om-olika-kulturer/om/overgrepp...
Enligt henne är det är inte förvånande att de flesta män, som är uppvuxna i länder där det anses att det är kvinnornas och inte männens skyldighet att undvika sexuella övergrepp, har en helt annan syn på hur man bör bete sig mot kvinnor. Hon avslutar med att konstatera att det är inte är bra att i tysthet tolerera oönskade kulturella sedvänjor.

Det var hennes analys av situationen, men vad säger de asylsökande kvinnorna/tjejerna som kommit till Finland nyligen? Upplever de några kulturkrockar? Tycker de att det behövs uppförandekurser? Upplever de att de nu har möjlighet att gå ut, dejta och få en kontakt med lokalbefolkningen? Eller känner de att de måste/vill umgås mest med sina egna, och om så är fallet varför? Det måste ju finnas en och annan asylsökande kvinna/tjej som Yle kan intervjua, anonymt om inte annat. Gör ett försök Yle, jag vill gärna få en inblick i hur situatioenen ter ser sett ur ett kvinnligt asylsökarperspektiv.

 • M/S Ruissalo ersätter Förin

  Underhållsarbetet beräknas ta runt två veckor.

  På måndag den 3 oktober förs Åbos stadsfärja Förin in på service. Det handlar om det årliga underhållet av färjan.

 • "Intressant och lärorik praovecka på Yle"

  Robin Svahn och Erica Kjerulf var praoelever på Yle.

  Sista veckan i september var Robin Svahn och Erica Kjerulf på prao på Yle. Det var en intressant och lärorik vecka med mycket nya saker.

 • "Spännande, stressigt och kul att vara prao på Yle"

  Sara Lindqvist från Perho gjorde sin praovecka på Yle.

  Skolans första praovecka valde jag att spendera på Yle, där jag bland annat fick se hur det går till då man filmar ett TV-program, gör en radioinspelning och hurdana förberedelser det krävs. Sara Lindqvist från Perho gjorde sin praovecka på Yle.

Nyligen publicerat - X3M

 • KAJ hyllar hålan

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället.

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället - en plats där man lär sig att vara stolt över de små sakerna.

 • Filmrecension: Nytt stjärnskott i adrenalinstinn förortsskildring

  Inhemsk förortsskildring om våldets kretslopp.

  Förortsskildringar riskerar ofta att stanna vid ett bekräftande av fördomar och stereotypier, men enligt Silja Sahlgren-Fodstad klarar veckans premiär hoppet över de största fallgroparna. Om än med darr på ribban.

 • Filmrecension: Mark Wahlberg och Kurt Russell på djupt vatten

  Stor oljekatastrof blev storskalig katastroffilm.

  I april 2010 inträffade en explosion ombord på en oljeplattform i den Mexikanska golfen. Innan man lyckades få bukt med katastrofen hade närmare 5 miljoner fat olja runnit ut i vattnet. Vad var det som hände?