Hoppa till huvudinnehåll

En rik och ibland ifrågasatt matkultur

Fredrik Önnevall är tillbaka med en andra säsong av Kinas mat och bekantar sig med landets rika och ibland även ifrågasatta matkultur. Varje avsnitt sätter en ingrediens i fokus och bjuder på spännande möten och levnadshistorier.

I Kinas mat får vi bland annat träffa Dong Linfa som endast 20 år gammal av en slump fick jobbet som Mao Zedongs personlige kock. Han berättar hur den beryktade ledaren var privat, samtidigt som han lagar den gamle diktatorns favoriträtt, rödkokt sidfläsk.

I ett annat avsnitt har produktionen använt dold kamera för att kunna filma den omfattande hajfensindustrin i landet. Att kunna bjuda på hajfenssoppa ger status, trots att vissa hajarter riskerar att utrotas. Som väl är finns det krafter som vill stoppa traditionen.

Under seriens gång träffar Fredrik också mannen som kallas "Pappa Ris", uppfinnaren Yuan Longping ligger bakom hybridriset som gett landet gigantiska risskördar. Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset och vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas.

I Peking besöker Fredrik familjen Gao som hakat på den senaste storstadsflugan, att skaffa kolonilott. Här odlar de bland annat kinakål, som är totalt missförstådd hos oss, men som länge varit en av Kinas viktigaste grönsaker.

Resan tar oss också till Sichuanpeppardistriktet och smakupplevelse som får de flesta att tappa hakan och till Shanghai där befolkningen blir som tokiga några veckor i september och oktober. Det är säsong för ullhandskrabban och folk betalar 85 euro kilot för de bästa exemplaren.

I det första avsnittet träffar Fredrik det unga paret Wang Ying och Chen Feng som ska gifta sig. En spåkvinna har utsett den mest lyckosamma dagen och nu följer den inhyrda orkestern varje steg de tar. Risvinet står i centrum, det går som en röd tråd genom hela bröllopet. Man skålar i risvin för brudparets lycka, men det är även en viktig ingrediens i kinesisk matlagning.

Kinas mat (Säsong 2, Sverige, 2012)
Yle Fem torsdagar kl. 19.00, säsongstart 14.1.2016 (repris måndagar)
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem