Hoppa till huvudinnehåll

Fyra frågor till SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff
SFP:s färska partisekreterare Fredrik Guseff om partiets värderingar SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff Bild: Heidi Finnilä fredrik guseff

Första frågan lyder: Vad brinner SFP allra mest för just nu?

- Budskapet från fältet är att man har en oro för det här samhällsklimatet där motsättningarna växer och man söker problem som är oroväckande för debatten.

Är det faktiskt så att inga kritiska röster höjs bland partimedlemmarna mot invandringen?

- Våra väljare har nog varit mycket tydliga med det att vi ska bibehålla de grundläggande värderingar som Finland bygger på, det vill säga att alla människor har ett lika värde. Det är viktigt att vi upprätthåller ett samshällsystem där det är myndigheterna med polisen i spetsen som står för tryggheten och vi behöver inga patruller som agerar på egen hand.

Vi behöver inga patruller som agerar på egen hand.

Vad skulle SFP har gjort nu om partiet satt i regeringen?

- Jag är ganska övertygad om att vi skulle ha kunnat styra upp diskussionen så att regeringen helt klart redan i ett tidigt skede skulle ha tagit avstånd från den här typen av verksamhet som inte hör hemma i vårt land.

Hur skulle ni ha gjort det?

- I de interna diskussionerna skulle vi ha lyft upp behovet av att försvara våra grundläggande värderingar. Jag skulle säga som så att SFP och dess frisinne och liberalism har aldrig behövts så mycket som nu, när vi ser att man ger efter för de krafter som har helt andra målsättningar än vad vi har.

SFP och dess frisinne och liberalism har aldrig behövts så mycket som nu.

Läs också