Hoppa till huvudinnehåll

Istiden förskjuts med tiotusentals år

En glaciär.
En glaciär. Bild: Nanette-Marie Forsström istid

Forskarna tror att klimatuppvärmningen rubbar de naturliga cyklerna vilket skjuter på nästa istid ordentligt.

Nästa istid skulle naturligt ha inträffat om 50 000 år. Men bland annat på grund av växthusgaserna som släppts ut försenas istiden ordentligt och inträffar först om 100 000 år. Det menar forskare vid Institutet för klimatforskning i Potsdam i Tyskland.

- Det betyder att vi går miste om en hel istid, säger ledande forskare Andrey Ganopolski, och det är någonting som aldrig har hänt förut.

Forskningen visar också att även om koldioxidutsläppen begränsas till nivån i enlighet med temperaturhöjningen på två grader Celsius – i enlighet med en internationell överenskommelse från klimatmötet i Paris i december 2015 – så finns det tillräckligt med koldioxid i atmosfären för att skjuta på den istid som skulle ha inträffat om 50 000 till 90 000 år.

På jorden har omkring tio istider inträffat under de senaste miljoner åren. Den senaste slutade för 12 000 år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes