Hoppa till huvudinnehåll

Kan du Finlands historia?

Det kunde ha gått på många olika sätt...
Rätt mycket har hänt under den rätt unga nationen FInlands historia. Hur mycket av den kan du? Det kunde ha gått på många olika sätt... Bild: Yle finlands historia

Har du koll på Finlands historia? Testa dig själv i vår frågesport!

Vi har under den senaste veckan fått läsa om svenskarnas okunskap i historia. Historieprofessor Dick Harrison vid Lunds universitet menar att det handlar om att Sverige inte drabbats av något nationellt trauma på 200 år. Man har kunnat strunta i det förflutna och oproblematiskt blicka framåt.

Historielärare Sture Lindholm vid Ekenäs gymnasium menar att finländarna går samma öde till mötes i och med att den obligatoriska historieundervisningen i Finland skärs ner ytterligare från och med nästa höst. Tidigare var sex kurser obligatoriska, sedan blev de fyra och i augusti är de bara tre.

Har du koll på Finlands historia? Testa dig själv i vår frågesport!

1. När bröt Vinterkriget ut?

2. En av de viktigaste finländska författarna under 1800-talet, Minna Canth, har gett upphov till en flaggdag. Förutom Minna Canths dag firar vi den 19 mars också:

3. Vilket år besegrade socialdemokraten Martti Ahtisaari Svenska folkpartiets Elisabeth Rehn i den andra och avgörande omgången i presidentvalet, och blev därmed Finlands 10:e president?

4. Vilken finländare valdes år 1976 till årets bästa friidrottare i världen?

5. Det brutala slaget vid Oravais blev vändpunkten i detta krig där general Carl Johan Adlercreutz ledde ett misslyckat motanfall och fick retirera. Slaget var krigets blodigaste. Vilket krig är det frågan om?

6. Urho Kaleva Kekkonens tid som president (1956-1982) präglades av VSB-pakten mellan Finland och Sovjetunionen. Avtalet slöts redan år 1948 och varade ända fram till Sovjetunionens fall. Vad var avtalets officiella namn?

7. Vad heter tavlan som målats av konstnären Edvard Isto år 1899 och förställer den finska jungfrun som attackeras av den ryska örnen.

8. Vilken benämning användes av den vita sidan för händelserna i Finland år 1918?

9. Vad hette Finlands 6:e president?

10. Hur många dog uppskattningsvis sammantaget under Finska inbördeskriget?