Hoppa till huvudinnehåll

Konstgräs på plats i Botniahallen - direktör överväger skadestånd

Botniahallen har fått en halv konstgräsmatta.
Botniahallen har fått en halv konstgräsmatta. Botniahallen har fått en halv konstgräsmatta. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist botniahallen

Konstgräsmattan som samkommunen beställt för nästan 350 000 euro är redan två veckor försenad. En tillfällig lösning gör att VPS ändå överväger att träna där.

Botniahallen i Korsholm har äntligen fått en ny konstgräsmatta som täcker halva hallen. På fredagen kan VPS börja träna fotboll där igen.

- Det här är bättre än tidigare då det inte alls fanns någon konstgräsmatta att träna på. Då tränade vi futsal och fys här. Men nu kan vi ju träna fotboll här igen. Åtminstone lite, säger Petri Vuorinen som är huvudtränare för VPS.

Botniahallen eller Fenniaarenan

Det är ännu oklart hur VPS gör framöver. Ett alternativ för laget är att fortsätta träna i Fenniaarenan där man har hållit till tidigare.

Direktör Kaisa-Leena Ahlroth i samspråk med VPS-tränaren Petri Vuorinen.
Direktör Kaisa-Leena Ahlroth i samspråk med VPS-tränaren Petri Vuorinen. Direktör Kaisa-Leena Ahlroth i samspråk med VPS-tränaren Petri Vuorinen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kaisa-leena ahlroth

- Vi prövar här i Botniahallen nu. Antingen fortsätter vi träna här eller så flyttar vi våra träningar någon annanstans. Det beror på lite hur snabbt resten av mattan kommer hit. Vi fattar själva beslut i frågan under den här veckan eller nästa vecka, säger Petri Vuorinen.
Botniahallen med splitterny konstgräsmatta som täcker halva hallen.
Botniahallen med splitterny konstgräsmatta som täcker halva hallen. Botniahallen med splitterny konstgräsmatta som täcker halva hallen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist botniahallen

Samkommunen Vasaregionens arenor som äger hallen satsar nästan 350 000 euro i en ny helmatta för hallen. Mattan som man beställde borde ha stått klar den andra januari, men den har försenats på obetämd tid eftersom en tysk underleverantör har försatts i likvidation.

Innebär förlorade hyresintäkter

Det finländska företaget som man beställt mattan av har nu levererat en matta med motsvarande egenskaper, men bara halva har kommit ännu. Samkommunens direktör Kaisa-Leena Ahlrotth säger att man kan komma att kräva ut skadestånd på grund av förseningen.

- Vi ska prata mer om det här under nästa vecka, säger Kaisa-Leena Ahlroth.

Hur stort ekonomiskt bortfall blir det för er när ni inte kan hyra ut hallen i den omfattning ni hade hoppats?

- Det har vi inte ännu räknat på. För oss är kundservicen väldigt viktig, och det är egentligen ännu viktigare än hur mycket pengar vi får in, säger Ahlroth.

Enligt den färskaste informationen från det finländska företaget har konkursboet i Tyskland gett klartecken för att produktionen ska kunna köra igång igen. Mattan görs inte i sin helhet i Tyskland. I stället handlar det om ett steg i produktionen, en limning, som utförs i Tyskland.