Hoppa till huvudinnehåll

KPO säger nej till åldersgräns på energidrycker - besvikelse hos Hem och skola

Sale i Solf.
Sale i Solf. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist solf

Hem och skola i Solf i Korsholm försökte få åldersgräns på energidrycker vid den lokala Sale-butiken, men KPO säger att det skulle vara olagligt. Föräldrarna har inte tänkt ge sig.

Drygt 300 butiker runtom i landet har infört åldersgräns på energidrycker, antingen 15 eller 16 år. Men en organisation som inte tänker göra det är handelslaget KPO i svenska Österbotten.

Det här vägrar man göra eftersom det, enligt organisationen, kan vara olagligt. Kim Biskop, vd för KPO, säger att en utredning som livsmedelssäkerhetsverket Evira har gjort, visar att man inte kan vägra sälja energidrycker till minderåriga. Åtminstone inte med stöd i livsmedelslagen.

- Om vi gör några andra tolkningar än vad Evira gör så kan konkurrens- eller konsumentmyndigheterna anse att vi använder vår marknadsandel fel på något sätt, säger Kim Biskop.

Kan man säga att ni, ifall ni införde åldersgräns på bred front inom KPO, eventuellt skulle göra er skyldiga till ett lagbrott?

- Jo, det stämmer, säger Kim Biskop.

Oroliga föräldrar bakom

Det hela fick sin början när Hem och skola- föreningen i Solf i Korsholm försökte få fram en åldersgräns för energidryckerna på den lokala Sale-butiken.

Det blev vanligt att eleverna sprang till Sale för att hämta energidrycker under de discon som ordnas i skolan. Det blev ett problem som öppnade föräldrars och föreningens ögon.

Men beskedet från KPO, som Salebutikerna hör till, var att det inte är möjligt att införa någon åldersgräns.

- Vi blev besvikna eftersom det inte gick igenom där, säger Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola.

Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola.
Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola. Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist hanna svarvars

Försökte få in åldersgräns i lagen

Men hur är det då riktigt med alla de andra butikerna som redan infört åldersgräns på energidryckerna?

Finlands föräldraförbund försökte för några år sedan få in en åldersgräns i lagstiftningen, men fick inte ihop tilltäckligt många namn då.

Nu för man i stället kampanj för att få butiker att införa åldersgräns på frivillig basis.

Andra har åldersgräns

I Österbotten har till exempel Halpa-Halli åldersgräns överallt. Det är en av de kedjor som har gjort en helt annan lagtolkning än KPO.

Och det finns flera Sale-butiker i landet som har infört åldersgräns. S-gruppen har alltså ingen linje i frågan.

Ulla Siimes, verksamhetsledare på föräldraförbundet, menar att även de här butikerna har gjort korrekta beslut.

De har hänvisat till lagen om rättighet till näringsidkande. Men samtidigt konstaterar Ulla Siimes att det finns en viss oklarhet.

- Jag känner inte till att någon 13-åring som förvägrats köpa energidryck har överklagat det beslutet. Om ett sådant fall skulle gå vidare till rätten så skulle det ge klarhet i hur lagen riktigt ska tolkas i det här fallet, konstaterar Siimes.

Går eventuellt vidare till fullmäktige

Hem och skola- föreningen i Solf har inte tänkt ligga på latsidan. De överväger att överklaga tjänstemannabeslutet inom KPO som fattades av Jarmo Palola, chef för KPO:s Salegrupp.

- Vi ska se med Hem och skola- styrelsen om vi nu i stället kan lämna in namninsamlingen till KPO:s fullmäktige, säger ordförande Hanna Svarvars.

Tror du att KPO kommer att ta upp frågan på nytt som principiellt viktig?

- Vi hoppas det. Kanske kan vi få det att gå igenom om vi samarbetar med flera andra Hem och skola- föreningar i området, säger Hanna Svarvars.

Hon hoppas att man inom KPO inte tänker på eventuella minskade inkomster utan att man i stället agerar utifrån barnens bästa.

I Sundom tänkte man annorlunda

En som för flera år sedan valde att införa femton års åldersgräns på energidryckerna är Tomas Träskelin, butiksföreståndare på K-market i Sundom.

Tomas Träskelin, föreståndare på K-market Sundom.
Tomas Träskelin, föreståndare på K-market Sundom. Tomas Träskelin, föreståndare på K-market Sundom. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist tomas träskelin

- Det här är ju ingen volymprodukt som man säljer mycket av så vi lider inte ekonomiskt av det här. Det är inga problem med id-kontrollerna. Mopedkort duger, säger Träskelin.

Energidrycker i K-market i Sundom.
Energidrycker i K-market i Sundom. Energidrycker i K-market i Sundom. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist energidrycker

"Energidrycker är inte bra för hälsan"

Det finns elever i Solf skola som dricker mycket energidrycker, men de som Yle Österbotten träffade dricker inte särskilt mycket sådant.

Ida Drifell, Jennie Thesslund, Gabriel Smeds, Elin Aarnio och Claudia Sundäng, elever i Solf skola.
Ida Drifell, Jennie Thesslund, Gabriel Smeds, Elin Aarnio och Claudia Sundäng, elever i Solf skola. Ida Drifell, Jennie Thesslund, Gabriel Smeds, Elin Aarnio och Claudia Sundäng, elever i Solf skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist solf skola

Gabriel Smeds som går i sexan anser att det vore bra med åldersgräns på energidryckerna.

- Barn får ju egentligen inte dricka energidrycker. De innehåller ju för mycket koffein. De som dricker energidrycker blir pigga en liten stund och sedan blir de jättetrötta efteråt. Det är inte bra för hälsan, säger Gabriel Smeds och får visst medhåll av de andra sexorna.