Hoppa till huvudinnehåll

Minst sju döda i en serie terrordåd i Jakarta

En indonesisk polis säkrar attentatsområdet i centrala Jakarta.
En indonesisk polis säkrar attentatsområdet i centrala Jakarta. En indonesisk polis säkrar attentatsområdet i centrala Jakarta. Bild: EPA/ALFIAN jakarta

Åtminstone sju personer, inklusive fem gärningsmän, har dödats i en våg av terrorattacker i Indonesiens huvudstad Jakarta. De två övriga döda var en polisman och en kanadensisk medborgare. Dessutom har ett tjugotal mänskor skadats, flera av dem kritiskt.

Polisen meddelade på eftermiddagen lokal tid (Jakarta ligger fem timmar före Finland) att terrordåden är över och att det inte längre finns beväpnade terrorister på fri fot i stadskärnan.

- Terroristerna imiterade terrordåden i Paris, de är sannolikt från den Islamiska staten, säger polistalesmannen, polisgeneralen Anton Charliyan.

En nyhetsbyrå med kopplingar till IS, meddelade i eftermiddag att det var Islamiska staten som utförde terrorattackerna "med utlänningar och säkerhetsstyrkor som mål."

Åtminstone två män som deltog i attackerna greps levande efter en häftiga flera timmar lång eldstrid.

.

Förödelse efter explosioner i centrala Jakarta, Indonesien.
Förödelse utanför en polispostering. Förödelse efter explosioner i centrala Jakarta, Indonesien. Bild: EPA/ALFIAN ATTENTION jakarta

"Gärningsmän på motorcyklar öppnade eld"

Omständigheterna är fortfarande oklara, men attackerna började halv elva tiden lokal tid i ett område med köpcentrum, hotell och ambassader.

En explosion inträffade vid FN:s kontor i Jakarta, medan tre självmordsbombare stormade in på Starbucks café i det populära köpcentret Sarinah.

Männen sköt omkring sig innan de utlöste sina bombvästar. Starbucks meddelade genast att man stänger sina caféer i Jakarta tillsvidare av säkerhetsskäl.

- Jag hörde en kraftig explosion, boom. Det kändes som ett jordskalv så vi gick alla ner, berättar Ruli Koestaman som befann sig i en byggnad invid köpcentret.

- Vi såg då att Starbucks på bottenvåningen hade förstörts, Jag såg en västerlänning, en man med en svårt skadad arm men han var vid liv, säger Koestaman.

Ett tiotal terrorister kan ha varit inblandade i våldsdåden.

Männen på motorcyklar, beväpnade med gevär och sprängladdningar öppnade eld i centrum.

Lokala medier säger att det förekom explosioner också i tre andra stadsdelar, bland annat nära de turkiska och den pakistanska ambassaderna, men uppgifterna har inte bekräftats.

.

Karta över Indonesien.
Indonesien har världens största muslimska befolkning. Karta över Indonesien. Bild: Yle jakarta

"Folk håller sig inomhus"

Finlandsvenske Simon Widd jobbar i Jakarta och var i närheten av de platser där explosionerna skedde. Han säger att det efter attackerna har varit ovanligt lugnt i staden.

- Det här är ju en stad där det annars brukar vara väldigt mycket trafik men nu märker man att alla vägar är nästan tomma. Folk håller sig inomhus.

- Folk verkar vara på ett eller annat sätt medvetna om att det finns ett ständigt hot mot den här staden.

Widd bor i centrala Jakarta i Kuninganområdet bland annat de amerikanska hotellkedjorna finns.

- Där jag bor är det helt nerstängt just nu. Bombhundar går igenom alla bilar som kommer in och förhöjd bevakning överlag.

All pekar på IS

Attackerna kom inte som någon överraskning, för myndigheterna varnade förra månaden om förestående terrordåd.

Myndigheterna kom i slutet av förra året över kommunikationer mellan indonesiska jihadister där man talade om förestående "konserter" i Indonesien - det vill säga terrordåd.

Tiotusentals poliser och soldater kommenderades ut för att skydda, kyrkor, flygplatser och andra offentliga byggnader uppger regeringen som har fördömt terrorattackerna.

- Syftet med dessa dåd var att sprida terror bland folket. Nationen och folket skall inte vara rädda för dåd av det här slaget. Vi kommer inte att förlora , säger president Joko Widodo.

Under de senaste veckorna har indonesisk polis trappat upp sina räder mot militanta islamister som misstänks för kopplingar till IS.

Baliattacken krävde över 200 dödsoffer

Det dödligaste terrorattentatet i Indonesien utfördes år 2002 på turistön Bali. Då dödades 202 personer.

Den senaste större attacken skedde i juli 2009 vid två hotell i Jakarta, nära samma köpcentrum som angreps nu.

Sedan dess har indonesiska myndigheter lyckats kväsa inhemska militanta islamistgrupper, men under senare tid har man blivit allt mer bekymrad över nya grupper som inspireras av terrororganisationen Islamiska staten.

Upp till 800 indonesier har anslutit sig till olika jihadistgrupper i Afghanistan, Irak och Syrien och en del av dem har återvänt hem.

Med sina drygt 250 miljoner invånare är Indonesien världens fjärde folkrikaste land med världens största muslimska befolkning.

Reuters, AP, The Guardian, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes