Hoppa till huvudinnehåll

Pet Shop Boys & 30-åriga West End Girls

Pet Shop Boys
Pet Shop Boys: Neil Tennant och Chris Lowe. Pet Shop Boys Bild: EPA / STEFFEN SCHMIDT pet shop boys

Det började i en elektronikbutik och slutade överst på hitlistan.

I augusti 1981 träffades Neil Tennant och Chris Lowe i en elektronikaffär i London. Det visade sig att bägge hade ett stort intresse för dansmusik. Så de bestämde sig för att göra musik tillsammans.

Till en början kallade de sig West End för de var bägge så förtjusta i Londons West End. Men efter ett tag ändrade de det till Pet Shop Boys efter några bekanta som jobbade i en djuraffär.

West End Girls föddes i Camden Town

Pet Shop Boys började jobba i Neil Tennants lägenhet i Londons Chelsea, men de flyttade snart till en liten studio i Camden Town. Det var där som låten West End Girls fick sin början.

Duon fick kontakt med den amerikanske producenten Bobby Orlando (även känd som Bobby O) och han producerade deras första inspelningar.

I april 1984 gav de ut West End Girls som singel och den blev en klubbhit i Los Angeles och San Francisco. Den blev även en mindre danshit i Belgien och Frankrike, men annars var det inte många ögonbryn som höjdes.

Besvikna över de uteblivna framgångarna med singeln bröt Pet Shop Boys med Bobby O och skrev istället på för ett skivbolag i Storbritannien.

Sommaren 1985 gav de ut singeln Opportunities (Let's Make Lots of Money). Men inte heller den fick den stora skivköpande allmänheten att jubla. Singeln fick nöja sig med plats nummer 118 på den brittiska hitlistan.

Trodde på sin syntpop

Men herrarna Neil Tennant och Chris Lowe vägrade ge upp, för de trodde på sig själva och sin litet speciella stil av smått minimalistisk, men ändå dansant syntpop.

De spelade in en ny omarbetad och något långsammare version av West End Girls med en ny producent och gav ut den i oktober 1985. Och så väntade de. Och väntade. Och väntade. Men det hände inte mycket med den nya versionen heller.

Just som det verkade som om West End Girls skulle floppa en gång till började den småningom kliva uppåt på den brittiska hitlistan. Och vid jul tog den riktigt fart.

Den 11:e januari 1986 lyckades West End Girls inta den hett eftertraktade förstplatsen på den brittiska singellistan. Efter det fortsatte världserövringen med förstaplatser på hitlistorna i USA, Kanada, Libanon, Hong Kong, Nya Zealand, Norge och Finland.

Än idag – 30 år senare – är West End Girls Pet Shop Boys mest kända låt.

Brittisk raplåt

Den ursprungliga tanken med West End Girls var att göra en raplåt med brittisk accent. Eller så var det i alla fall för första producenten Bobby O. Det är också han som spelar de flesta instrumenten på den första utgåvan.

Låten innehåller diverse olika influenser från t.ex. hip hop och Barry White, men har även samplat en trumdel från Michael Jacksons Billie Jean. Den har även tagit intryck av Grandmaster Flash & The Furious Five-låten The Message.

Idén från en gangsterfilm

Idén till West End Girls föddes när Neil Tennant såg en gangsterfilm med James Cagney på tv. Precis före han skulle somna kom han på textraden: "Sometimes you're better off dead, there's a gun in your hand and it's pointing at your head".

Låttexten är även inspirerad av T.S. Eliots dikt Det öde landet. Raden "Just you wait till I get you home" är ett direkt citat från dikten.

Här i Finland har vi alltid gillat låten för vårt land nämns i den i form av raden: "From Lake Geneva to the Finland Station". Det hänvisar till den väg Vladimir Lenin tog när han smugglades tillbaka in i Ryssland under första världskriget.

Finlandsstationen i St. Petersburg.
Finlandsstationen i St. Petersburg. Finlandsstationen i St. Petersburg. Bild: Wikimedia Commons finlandsstationen i st. petersburg.

Finlandsstationen är namnet på den järnvägsstation i St. Petersburg (dåvarande Petrograd, senare Leningrad) dit Lenins tåg anlände år 1917.

Det är mycket troligt att Neil Tennant tog det hela från historikern Edmund Wilsons bok To the Finland Station: A Study in the Writing and Acting of History – ett verk Tennant rimligtvis kom i kontakt med när han studerade historia vid North London Polytechnic (nuvarande University of North London).

Den ursprungliga versionen av West End Girls innehöll även textraden "All your stopping, stalling and starting / who do you think you are, Joe Stalin?", men den togs bort från den senare och mer kända versionen.

Samhällsklasser och storstadsproblematik

Men vad handlar då West End Girls om? Texten berör både olika samhällsklasser och storstadsproblematik. Det är Londons arbetarklasskvarter i East End som möter de flottare kosmopolitkvarteren i West End.

Vissa har tolkat låten som att handla om prostituerade, men enligt Neil Tennant själv handlar låten i själva verket om oslipade ynglingar som försöker snofsa upp sig litet.

Läs också