Hoppa till huvudinnehåll

Porkalaborna snuvade på nationalpark - igen

Porkala har en unik havsnära natur. Bild: Katriina Könönen/ Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri hav,havsrök,natur,naturskyddsområde,porkala,porkala udd,strand

Porkalaborna blev än en gång snuvade på en nationalpark då miljöminister Kimmo Tiilikainen i dag presenterade var han vill att den nya nationalparken ska grundas 2017. Ministern föreslår att nationalparken grundas i Hossa öster om Uleåborg.

Kommuninvånarna i Kyrkslätt, Ingå och Sjundeå får i stället nöja sig vid att det grundas ett naturskyddsområde i Porkala. Regeringen vill skydda Natura-områden i Kyrkslätt och Ingå skärgård samt havsområden där det förekommer blåmusslor och rödalger.

Staten vill också satsa på rekreationsmöjligheterna i området och kommer därför att inleda förhandlingar med Kyrkslätt, Ingå och Sjundeå. En halv miljon av de tre miljoner som var öronmärkta för den nya nationalparken ska användas för att utveckla Porkala.

Så här skulle den planerade nationalparken ha sett ut. En karta över de olika områdena som Forstyrelsen föreslagit som Porkala nationalpark. Bild: Yle . forstyrelsen,förslag,karta,nationalaprk,porkala,porkala nationalpark,västnyland

Porkala förlorade nationalparksstatus efter sovjettiden

Planerna på att grunda en nationalpark i Porkala har varit uppe på tapeten i flera omgångar. Senast i början av 2000-talet då Finlands naturskyddsförbund ville göra det havsnära området i Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå till nationalpark.

Nationalparksplanerna har väckt starka känslor både för och emot. Båda parterna vill skydda naturen men på olika sätt.

Nationalparksentusiasterna hävdar bland annat att näringslivet skulle livas upp tack vare en nationalpark i Porkala. Nej-sidan är däremot rädd för att en nationalpark skulle locka mera turister till området vilket i sin tur skulle öka trafikmängderna och förstöra naturen.

En av Finlands första nationalparker grundades i Porkala 1938. Men förlorade senare statusen efter att Sovjetunionen arrenderade området 1944-1956.

Kommentarer

Inlagt av

Verkar nog som om de flesta på Porkala inte vill ha någon nationalpark dit. Läget är inte lämpligt då det är på en udde med en lång, smal och krokig väg där folk även går och cyklar, mera tarfik skulle göra vägen ännu farligare. Dessutom är omådet utspritt på en massa öar.

Inlagt av

Det bör ju vara i södra Finland där många djur lever trångt på grund av mycken trafik och stora mängder människor.

Det är betydligt enklare att grunda en nationalpark i norra Finland, som även myndigheterna torde känna till!

Inlagt av

Bra beslut! Hoppas dom ännu förstår att inte utvidga nationalparken i Raseborg!

Inlagt av

En del känner sig säkert snuvade på konfekten, medan andra är jätteglada att det inte heller denna gång blev någon nationalpark. Åsikterna har varit starkt delade i frågan längs processen.

Inlagt av

Snuvad? D här e d bästa som hänt på mycket länge :)

Inlagt av

Det är mera logiskt att ha nationalparker i ödemarken som i bebyggda områden där dom bara är till förfång, så och naturskyddsområden.

Inlagt av

Porkalaborna känner sig nog inte alls snuvade, snarare tvärtom. Verkligen bra att nationalparken inte blev av.

Inlagt av

Nationalparker behövs inte i havsområden. Väder och vind skyddar gör dessa kobbar otillgängliga stora delar av året. Däremot kan man nog ha landstigningsförbud under våren på kobbar där fåglar häckar.

Inlagt av

Behövs faktiskt ingen naturpark i porkkala. Staten kan göra naturpark av den egna marken de äger t.ex. i norra Finland, än att istället ta den av privata markägare som har jobbar för sin mark.

Inlagt av

Vi behöver nog inte någon Nationalpark till Raseborg. 3 gånger har man nu försökt få Segelskär området till Nationalpark.Fortsätter tydligen ännu tills en viss person pensionerar sig inom Raseborgs stad. Denna blåsiga höst gjorde fågelskyttet omöjligt för mig som donar men vi kämpar, kanske bättre nästa höst ! Annars ta en promenad till Ramsholmen och Högholmen så får ni se på naturskydd i praktiken. Vackert ?

Inlagt av

Verkar tydligt att de som inte vill ha naturreservat är rädda för att hindras i sina personliga intressen att nyttja naturen. Man kunde ju tycka att det också skulle ligga i deras intresse att bevara naturen livskraftig och produktiv för naturens egen skull. Men nej - jag först!

 • Vasas bästa sommarjobb?

  Sommarjobbet som ser ut som semester.

  Ett sommarjobb som går ut på att pröva på roliga aktiviteter och besöka spännande platser och evenemang. Det är drömjobbet som Ronja Borgmästars har fått arbeta med under två veckors tid.

 • Sea Horse Week fortsatte i soligt väder på fredagen

  Omkring 1500 personer följde med tävlingarna.

  På fredagen avgjordes den första klassen med hinderhöjden 130 centimeter i banhoppning i Sea Horse Week 2016 i Hangö. Kullo Kender från Tammerfors vann den klassen.

Läs också

 • Se upp för ovanligt ilskna getingar

  Insekternas tröskel att sticka är lägre än vanligt.

  De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

 • Överbeskyddande föräldrar bäst eller pest?

  När bryr sig en förälder för mycket respektive för lite?

  Om föräldrarna begränsar sitt barn för mycket av rädsla för att barnet skall göra sig illa eller bli frustrerat, så kan det hämma barnets utveckling. Å andra sidan är en nonchalant inställning till barnet också skadligt, eftersom barn behöver trygget, kärlek och uppskattning. Men var går gränsen för när man bryr sig för lite respektive för mycket? Expert Outi Ruishalme ger sin syn på saken.

 • Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

  Deltagarna överger nya gummibåtar och annat skräp längs ån.

  På söndag väntas många barnfamiljer göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag. Deltagarna verkar ha för mycket pengar då de kan lämna dyra gummibåtar efter sig, kommenterar Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Riko Eklundh har sitt vardagsrum på Tölö torg

  Han flyttar runt bänkarna på torget.

  Skådespelare Riko Eklundh bor precis vid Tölö torg. Han har engagerat sig i torgets framtid - också rent praktiskt, genom att flytta på felplacerade bänkar.

 • Sommaren i city: Marc Auléns Helsingfors

  Han är soppguru, keramiker, musiker och jättetrevlig.

  Han är en välkänd Helsingforsprofil: kock, restaurangägare, kokboksförfattare, fotograf, keramiker och musiker. En riktig stadin kundi, fastän han är född i Belgien. Nu är han aktuell med The Helsinki Book.

 • Många hittar gratis gummibåtar efter ölflyt

  Deltagarna överger nya gummibåtar och annat skräp längs ån.

  På söndag väntas många barnfamiljer göra gummibåtsfynd efter ölflytet Kaljakellunta som ordnas på lördag. Deltagarna verkar ha för mycket pengar då de kan lämna dyra gummibåtar efter sig, kommenterar Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.