Hoppa till huvudinnehåll

Praoprojekt för asylsökande utvidgas

Ayad Abdelmessih i arbete
Arkivbild. Tio företag har deltagit i pilotprojektet med prao för asylsökande i Åbo. Bland annat finns det jobb att få inom restaurangbranschen. Ayad Abdelmessih i arbete Bild: yle/Johnny Sjöblom sysselsättning

Röda Korsets pilotprojekt med prao för asylsökande som får en inblick i det finländska arbetslivet utvidgas till hela Egentliga Finland och Nyland. Projektet har testats i Åbo i tre månader.

Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland har i tre månaders tid provat ett nytt koncept för de asylsökande som har anlänt till Finland. Meningen är att få personerna snabbare ut i arbetslivet och därför har man använt sig av så kallad praktisk arbetslivsorientering eller prao.

Projektkoordinator Anna Tenho vid Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland
Projektkoordinator Anna Tenho ser fram emot att fortsätta praoprojektet och hoppas att fler ska få chansen att testa. Projektkoordinator Anna Tenho vid Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland Bild: Yle/ Nora Engström röda korset i egentliga finland

- 33 manliga asylsökande i åldern 19-45 och alla med olika bakgrund har deltagit i piloten som har lyckats över förväntan, säger projektkoordinator Anna Tenho vid Röda Korset i Egentliga Finland. Vi har hittills arrangerat 9 dagar och 9 dagar till ska arrangeras i januari.

Enligt Tenho har de asylsökande som deltagit i projektet varit mycket motiverade och sagt att det är bra att de har fått chansen att få en inblick i hur det finländska arbetslivet fungerar.

- Över hälften av dem som deltagit har högskoleutbildning men det finns också personer som inte har någon utbildning alls eller som inte kan läsa eller skriva, säger Tenho. Men alla har en bred arbetserfarenhet och har jobbat med många olika saker i sina hemland.

Målet är en arbetsplats

Muhammad Almayahi och Mohammad Nouri har deltagit i projektet och har gjort sin praotid på Åbo yrkeshögskola. De är båda mycket tacksamma för chansen att få sig en inblick i det finländska arbetslivet och de rutiner som finns här.

Asylsökande Mohammed Almayahi och Mohammed Nouri tror på en framtid i Finland
Mohammed Almayahi och Mohammed Nouri är tacksamma för chansen de har fått och intresserade av en fortsättning. Asylsökande Mohammed Almayahi och Mohammed Nouri tror på en framtid i Finland Bild: Yle/Jesper Alm mohammed nouri,Åbo

- Hemma i Irak jobbade jag som diplomingenjör med bioteknikuppdrag, säger Almayahi. Mina uppdragsgivare var främst internationella storföretag men trots att jag har internationell erfarenhet är det finländska arbetslivet annorlunda än den vardag jag var van med hemma.

Almayhi hoppas att praotiden ska få en fortsättning eller att han tack vare den ska få ett arbete inom något av Åbo bioteknikföretag.

- Det har varit viktigt att få en inblick i hur allt fungerar och kunna nätverka och skaffa kontakter, säger Almayhi. Många av oss asylsökande vill arbeta men vi behöver stöd och hjälp åtminstone i början.

Nouri tror att situationen ser bättre ut om de får uppehållstillstånd.

- Utan grönt ljus kan vi varken jobba eller ansöka om jobb utan nu tvingas vi ännu vänta på besked, säger Nouri. Det är tungt men jag tror och hoppas på att vi får asyl och jag kan börja använda min kunskap som revisor och bokförare också här i Finland.

Projektet utvidgas till andra orter

Erfarenheterna av praoprojektet är så pass goda bland de asylsökande och de tio företag som deltagit att Röda Korset har bestämt sig att utvidga projektet till hela Egentliga Finland.

Pauli Heikkinen, verksamhetsledare för Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland
Pauli Heikkinen är nöjd men hoppas att fler företag ska visa intresse och vara med i projektet. Är man intresserad ska man ta kontakt med Röda Korset. Pauli Heikkinen, verksamhetsledare för Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland Bild: Yle/ Nora Engström pauli heikkinen

- Många av våra enheter har visat intresse att inleda prao för asylsökande och vi fortsätter med projektet fram till sommaren på de flesta av våra enheter i Egentliga Finland, säger Röda Korsets verksamhetschef Pauli Heikkinen. Nu har man också fått upp ögonen för projektet i Nyland och vi hoppas kunna köra igång där så fort som möjligt.

Arbetet på nationell nivå går långsamt

Arbete är det bästa sättet att integrera folk anser inrikesminister Petteri Orpo, Samlingspartiet, som deltog i det seminarie som på onsdagen dryftade hur man ska få ut asylsökande i arbetslivet och vilken resurs de är för det finländska näringslivet.

Orpo ansåg att pilotprojektet som provats i Åbo är ett fungerande koncept och ett bra exempel på den sortens tänk som nu krävs när Finland står inför den stora utmaningen att integrera flera tusen individer.

- Genom att arbeta blir du en del av samhället och får lära dig språket och känner att du tillför något åt det land du bor i, säger Orpo. Därför utreder regeringen nu möjligheterna att få ut asylsökande snabbare i arbetslivet.

Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister
Inrikesminister Petteri Orpo är nöjd med arbetet hittills och tror att Finland ska kunna tackla de utmaningar man står inför. Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister Bild: Yle jord- och skogsbruksministeriet

Enligt Orpo finns det ännu en del hinder på vägen men Finland går i rätt riktning trots att det ibland kan kännas som om det går frustrerande långsamt.

- Vi arbetar på många plan och samarbetet mellan myndigheterna har fungerat mycket bra, säger Orpo. Vi löser problemen som de uppstår och jag har fullt förtroende att vi nog kan lösa de utmaningar vi står inför tillsammans.