Hoppa till huvudinnehåll

Putin kan vara inblandad i rysk dopningsskandal

Vladimir Putin i judotagen
Vladimir Putin i judotagen Bild: EPA judo

Rysslands president Vladimir Putin kan ha varit inblandad i dopningsskandalen som skakar Ryssland, enligt en ny rapport från antidopningsbyrån WADA.

Det skriver nyhetsbyrån AP som har fått tag på den 89 sidor långa rapporten inför publiceringen idag.

AP citerar en högt uppsatt person inom Internationella friidrottsförbundet (IAAF) som ska ha uppgett att en överenskommelse gjordes med Putin för att säkerställa att nio dopningsmisstänkta ryska idrottare inte kom till start i friidrotts-VM år 2013 i Moskva.

De nio friidrottarna deltog inte i VM efter att IAAF:s ordförande Lamine Diack och Putin hade kommit överens om hur ärendet skulle skötas.

IAAF lade senare ner en utredning om idrottarna.

Diack och Putin ovanligt nära varandra

Rapporten som har skrivit av WADAS:s förrre chef Dick Pound uppmärksammar IAAF:s ovanligt nära förhållande till Putin och ryska idrottsledare.

Enligt AP har det ryska friidrottsförbundet samarbetat med internationella friidrottsförbundet för att tysta ner inhemska dopningsfall.

Samtidigt har den skandalomsusade förre ordföranden Lamine Diack utvecklat en ovanligt nära vänskap med Vladimir Putin.

Utredningen är den andra, mer långtgående delen i Wadas dopningsrapport om den internationella friidrotten som har skakat om hela idrottsvärlden.

Den första rapporten ledde till att alla ryska idrottare bannlystes från internationella friidrottsmästerskap tillsvidare.

Korruptionen inbyggd i IAAF

Den nya rapporten slår också fast att korruptionen "inte kan skyllas på en liten grupp människor som misskött sig. Korruptionen var inbyggd i organisationen."

Den nuvarande ledningen för IAAF, inklusive ordförande Sebastian Coe, kan inte ha varit ovetande om det som pågick, skriver Dick Pound i rapporten.

Coe är redan hårt pressad för sitt samröre med klädsponsorn Nike och många undrar hur mycket han egentligen kände till om vad som pågick mellan IAAF och det ryska förbundet.