Hoppa till huvudinnehåll

Renaults aktie störtdök efter razzianyhet

Bild: Renault renault megane

Biltillverkaren Renaults aktier rasade på börsen efter nyheten om razzior mot flera av bolagets fabriker. Undersökningarna tros ha ett samband med utsläppsskandalen vid Volkswagen.

Renault meddelade själv på torsdagen att franska polisens anti-bedrägerienhet inspekterat tre av dess anläggningar. Under utredningen har det inte "framkommit några bevis på defekt utrustning i Renaults fordon", löd meddelandet.

Beskedet ledde till en mindre återhämtning för Renaults aktie, som under dagen hade sjunkit med 22 procent.

Kursfallet, som på några timmar fick miljarder euro att gå upp i rök, hade utlösts på morgonen av en nyhet från fackförbundet CGT Renault.

Enligt facket undersöktes flera av fabrikerna redan i förra veckan, och en rad chefer fick sina datorer beslagtagna.

Förteget finansministerium

Enligt AFP hade razziorna koppling till den utsläppsskandal som i slutet av 2015 drabbade Volkswagen i USA. Koncernen medgav att den använt mjukvara för att dölja halten av utsläpp från en del av sina dieseldrivna fordon.

Bilägare världen över kräver nu Volkswagen på flera miljarder dollar i skadestånd. I flera andra länder har utredningar inletts mot Volkswagen, men också mot andra biltillverkare i syfte att säkra att de följer bestämmelserna.

En källa vid franska finansministeriet bekräftar för AP att Renaults anläggningar inspekterades i förra veckan, men skälet uppges inte.

Också andra biltillverkares aktier föll på börsen under torsdagen. Renaults stora rival på hemmaplan, PSA Peugeot Citroën, skyndade sig att tillkännage att dess egna anläggningar inte blivit genomsökta, samt att ingenting misstänkt upptäckts vid tidigare utsläppstest.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes