Hoppa till huvudinnehåll

Soini: EU ska inte blanda sig i Polens nya politik

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Bryssel 20.7.2015
Utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Bryssel 20.7.2015 Bild: EPA/JULIEN WARNAND timo soini

Finlands utrikesminister, Sannfinländaren Timo Soini kritiserar i sin blogg EU:s inblandning i Polens angelägenheter.

EU-kommissionen beslöt på onsdagen inleda en preliminär granskning av Polen och huruvida landets regering åsidosätter EU:s grundläggande värderingar.

Soini skriver att EU ska hålla sig vid sin läst. En EU-byråkrat, som inte har utsetts genom val, kan inte marschera över folkvalda beslutsfattare i Polen, skriver Soini.

- Polen fick nya makthavare i ett fritt och hederligt val. Valresultatet påverkar såklart politikens innehåll, skriver Soini.

Nu börjar EU-kommissionen styra och ställa i Polen. Historien tycks inte ha lärt de EU-troende någonting, dundrar Soini.

Broderpartiet vid makten

Det var Sannfinländarnas broderparti 'Lag och rättvisa' som fick makten i Polen i det senaste valet. Partiet vill ingripa i domstolsväsendets och pressens oberoende.

Den nya medielagen ger regeringen kontroll över public service-bolag, där ledningen numera utses av Polens finansminister.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans sade i går att kommissionen vill höra hur den polska regeringen motiverar de beslut den har tagit och hur besluten överensstämmer med EU:s grundläggande värderingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes