Hoppa till huvudinnehåll

Stubb försvarar EU-granskning av Polen

Alexander Stubb och Timo Soini i riksdagen 17.12.2015
Alexander Stubb och Timo Soini i riksdagen 17.12.2015 Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen timo soini

Finansminister Alexander Stubb (Saml) försvarar EU-kommissionens beslut att granska Polen och framför allt reformen av den polska författningsdomstolen.

Stubb ministerkollega, utrikesminister Timo Soini (Sannf) har däremot kritiserat kommissionen för inblandning i Polens inre angelägenheter.

Stubb skriver i sin blogg att det till en stark demokrati hör att inte ens en enpartiregering kan ändra lagar efter eget gottfinnande, för att inte tala om att begränsa rättsväsendets eller mediernas oberoende.

Det är det här som EU:s granskning av den nya polska regeringen handlar om, skriver Stubb.

Den nya polska regeringen har genomdrivit en reform som begränsar författningsdomstolens makt och dessutom har det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) bytt ut och tillsatt egna domare i författningsdomstolen.

Det är enligt Stubb viktigt att enskilda EU-länder inte blandar sig in i andra EU-länders inrikespolitik. Därför har Finland enligt Stubb redan länge arbetat för att man på EU-nivå ska kunna försvara rättsstatsprincipen.

Nu testas systemet för första gången på allvar. Alla vinner på att förtroendet för de gemensamma spelreglerna förstärks, skriver Stubb.