Hoppa till huvudinnehåll

Terrordåd skrämmer inte bort finländska turister

Människor och parasoll på strand
Människor och parasoll på strand Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU solsemester

Det senaste året har flera populära turistmål utsatts för blodiga terrorattacker. Men någon nedgång i resorna till de utsatta turistorterna syns inte ännu vid resebyråerna.

Förra årets terrordåd vid turistmål i Tunisien, Turkiet och Frankrike avskräckte inte de finländska resenärerna. Antalet paketresor som såldes sjönk en del i fjol, men det berodde på det dåliga ekonomiska läget, inte på lokala oroligheter, berättar Eva Torra, ordförande för resebyråernas förbund.

Hur de senaste dagarnas terrordåd i Turkiet och Indonesien påverkar turismen är ännu oklart.

– Det har ännu inte påverkat försäljningen men man får se vad som kommer att hända nu, säger Torra.

Hon berättar att tyska turister har börjat återvända till Tunisien efter fjolårets massaker på en strand i turistorten Sousse. Det finns också en viss efterfrågan på resor till Egypten trots flera år av oroligheter.

Turisterna söker nyheter om semesterorten

De flesta finländare reser trots allt till säkra områden. Populärast är stadssemestrar i Europa. Hela 70 procent av alla paketresor som såldes 2015 gick till Europa.

En ny undersökning som TNS gallup gjort inför resemässan Matka visar att finländska turister är måna om att läsa in sig på resmålet i förväg.

Unga resenärer följer noggrant med vad medierna skriver om resmålet medan de äldre ofta tyr sig till Utrikesministeriets resemeddelanden.

Enligt Anne Lahtinen, forskningschef vid TNS Gallup, är det troligt att den senaste veckans terrorattacker påverkar finländska turister.

– Nu följer man noggrant med vad media rapporterar om händelserna. Det får en att fundera på om det lönar sig att resa dit, säger Lahtinen.

TNS Gallups reseundersökning visar också att resebloggar läses allt mer av turister. Bland annat därför satsar resemässan, som inleds den 21 januari i Helsingfors, i år extra mycket på resebloggare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes