Hoppa till huvudinnehåll

Topplag tränar i råkall betongbunker - rollerderbylag erbjuds få tider

En bunker där rollerderby spelas
Kallio Rolling Rainbow tränar oftast i den kalla betongbunkern på Busholmen. En bunker där rollerderby spelas Bild: Yle/ Catariina Salo busholmens bunker,roller derby

Finlands två bästa lag i rollerderby har sin hemvist i Helsingfors men tvingas träna i ouppvärmda lokaler. Lagen som håller internationell toppkvalitet kämpar med att få hyra lokaler av stadens idrottsverk.

I en bunker på Busholmen håller Kallio Rolling Rainbow (KRR) till. Kata Salaspuro som tränat med föreningen i fem år, är orolig över det ständiga hotet om träningsplatsbyte som föreningen står inför.

- Det här är ingen ideal träningsplats. Så här års måste vi klä på oss mycket eftersom det är så kallt. Akustiken är krånglig, men golvet är bra. Sedan finns det säkerhetsrisker, som en stolpe mitt i banan. Men det här är det mest ideala vi har tillgång till just nu, säger Salaspuro.

Halvbild på Kata Salaspuro
Kata Salaspuro klär sig i täckjacka och mössa i träningsutrymmet. Halvbild på Kata Salaspuro Bild: Yle/ Catariina Salo kata salaspuro

Civil olydnad del av tidig kultur

2011 startade inofficiella träningar i den då nästintill tomma betongbunkern. Ett gäng icke namngivna idrottare moppade fågelbajs och byggdamm från golven under nattens mörka timmar och använde sedan platsen som träningslokal. Det var under de tiderna när en hel del civil olydnad hörde till sporten.

Senare fick föreningen Helsinki Roller Derby (HRD) hyra en del av bunkerns femte våning av paintballföretaget Sissos, som i sin tur hyr lokaliteter i bunkern av Helsingfors stad. KRR hyr i sin tur träningstider av HRD. Utrymmet är inte permanent, eftersom staden planerar stora ombyggnader av Busholmens bunker inom de närmsta åren.

Rollerderby kan vara möjligt om tre till fyra år.

Utöver den gråkalla och råbarkade bunkern har KRR två träningstider i Urheiluhallits lokaler i Böle. Tidigare har man fått tider både i Backasbrinkens och Berghälls idrottshus. Dessa ges inte mera åt föreningen.

- Vi hörde att en parkettexpert, som är helt oinsatt i rollerderby, sade att golvet i Berghäll inte lämpar sig för rullskridskor, säger Salaspuro.

Busholmens betongbunker i kvällsljus
Busholmens bunker är bara en tillfällig hemvist för rollerderbyföreningen KRR. Busholmens betongbunker i kvällsljus Bild: Yle/ Catariina Salo bushomens bunker

Från Urheiluhallit säger man att rollerderby kan vara möjligt om tre till fyra år, då man lackat golvet så pass många gånger att det hårdnat tillräckligt.

- Dessutom vill vi minimera riskerna eftersom det i samma hall spelas handboll och golven då kan innehålla klibba. Klibban gör att skridskoåkarna inte glider på samma sätt vid fall och farliga situationer kan uppstå, säger Markku Mäkinen på Berghälls idrottshall.

Totalt skridskoförbud i skolorna

De skollokaliteter som utbildningsverket hyr ut under kvällar och veckoslut har alla rullskridskoförbud. Från KRR anser man att förbudet är ogrundat.

Däremot kommer det att ske en ny kartläggning av utbildningsverkets lokaler fram till sommaren 2017, då uthyrningen kommer att tas över av idrottsverket. Redan nu har elva skolors lokaliteter flyttats över till idrottsverket för ett pilotprojekt, i det som förhoppningsvis blir en mer jämlik uthyrningsstrategi.

Asketiskt omklädningsrum i Busholmens bunker
Omklädningsrummet i bunkern är en öppen vrå utan duschar. Asketiskt omklädningsrum i Busholmens bunker Bild: Yle/ Catariina Salo oklädningsrum,roller derby

Idrottsverket förbjuder inte - men tillåter inte heller

Raisa Siivola som varit aktiv i KRR under flera år säger att det aldrig funnits något uttalat rullskridskoförbud gällande idrottsverkets lokaler, men att tider aldrig tilldelats föreningen.

- Är bakgrunden till det att vi är en så kallad brudsport, eller är det för att man inte känner till grenen ordentligt? Hur som helst måste vi jobba aktivt med att sprida information om saken och inte bara klaga på att vi inte får träningstider, spekulerar Siivola.

Taina Korell på idrottsverket säger att tiderna delas ut på basen av flera kriterier, dels hurdana grenar de olika lokalerna lämpar sig för och hur många ansökningar som kommer in.

- Det kommer alltid fler ansökningar än vi har tider att dela ut, säger Korell.

Tyngdpunkten hos idrottsverket ligger på barn och ungdomsidrott, alltså har juniorverksamhet förtur.

Rollerderbyträningar i Busholmens bunker
Ideala lokaler för rollerderby är svåra att få. Rollerderbyträningar i Busholmens bunker Bild: Yle/ Catariina Salo busholmens bunker,roller derby

Playoff-lag utan pengar

HDR och KRR har de mest framgångsrika rollerderbylagen i Finland. Förra året jobbade HRD sig så högt upp på den internationella rankingen att de fick spela i slutspelen i USA. Ändå räknas sporten fortfarande som en gräsrotsgren där spelarna själva måste stå för en stor del av alla utgifter.

- Rollerderby är en ung idrottsgren som landade i Finland först 2009, men i huvudstadsregionen börjar det redan finns en hel del kunskap om grenen, säger Salaspuro.

Förutom att grenen är ny är den också marginell, och många av spelarna vill hålla det så.

- Man vill hålla makten kvar hos idrottarna, istället för att ta influenser från företagsvärlden och korrumperade idrottsföreningar, säger Raisa Siivola.

Ändå växer grenen ständigt och det nyaste är utvecklandet av juniorverksamheten. Därför är det extra viktigt att hitta permanenta träningslokaler och inte nöja sig med de kalla och dammiga utrymmen som för tillfället tillhandahålls på Busholmen.

Läs också