Hoppa till huvudinnehåll

Vargjakten i Perho kan bli ett fall för Högsta domstolen

Det blev fullt i salen i Karleby tingsrätt när de 15 åtalade, deras 5 ombud, journalister och övriga åhörare skulle in.
Det blev fullt i salen i Karleby tingsrätt när de 15 åtalade, deras 5 ombud, journalister och övriga åhörare skulle in. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist perho

Vargjägarna i Perho försöker gå vidare med sina fall till Högsta domstolen. Advokaten Hannu Lukkarila skriver som bäst en anhållan till Högsta domstolen om att fallet skall tas upp i högsta rättsinstans.

Vargjägarna i Perho fälldes både i tingsrätten i Karleby och i hovrätten för olaglig jakt på varg som skedde 2013.

Jägarnas advokater försökte leda i bevis att det i själva verket handlade om hybrider mellan varg och hund men jägarna dömdes.

Hundvarg eller varghund. Bild: Yle hundvarg

Jägarna gör gemensam sak

I tingsrätten och i hovrätten har jägarna anlitat flera olika advokater men i det här sista skedet samsas de tolv jägarna om en advokat, Hannu Lukkarila, av kostnadsskäl.

- Vi går vidare av laglighetsskäl. Jägarna har rätt till en rättvis rättegång. Tolkningen av vad som klassas som en varg är oklar, säger jägarnas advokat Hannu Lukkarila.

- Det vore viktigt med ett prejudikat över tolkningen.

Skallar som ska visas upp under rättegången mot 15 män som åtalas för grovt jaktbrott. Rättegången inleddes 17.november 2014 och avslutas 27.11.
Vargskallar som visades upp på rättegången. Skallar som ska visas upp under rättegången mot 15 män som åtalas för grovt jaktbrott. Rättegången inleddes 17.november 2014 och avslutas 27.11. Bild: Yle/Kalle Niskala perho

Processen kan dra ut på tiden

Behandlingstiden är lång och det kan dröja ett år tror Hannu Lukkarila, innan det klarnar om Högsta domstolen överhuvudtaget tar upp fallet.

Behandlingstiden i Högsta domstolen tar i så fall ytterligare ett år och det betyder att det kanske dröjer
två år innan vargjakten i Perho 2013 slutligt kan läggas till handlingarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten