Hoppa till huvudinnehåll

En person hjärndöd efter misslyckat läkemedelstest

Kliniken Biotrial i Rennes i Frankrike.
Kliniken Biotrial i Rennes i Frankrike. Bild: EPA/THOMAS BREGARDIS läkemedelsförsök

Ett läkemedelstest i Frankrike har fått tragiska följder.

En person har förklarats hjärndöd och fem personer vårdas på sjukhus. Sammanlagt fyra personer har neurologiska problem och för tre av dem kan hjärnskadan vara permanent, säger ledande neurokirurgen Gilles Edan i staden Rennes.

Läkemedelstestet utfördes med frivilliga, friska personer vid ett laboratorium i Rennes, i nordvästra Frankrike.

Exceptionellt

Det experimentella smärtstillande medlet har tillverkats av det portugisiska läkemedelsbolaget Bial, uppger den franska hälsovårdsministern Marisol Touraine enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det finns också uppgifter om att det skulle röra sig om ett ångestdämpande medel.

Ministern säger att någonting liknande aldrig har inträffat i Frankrike. Chocken är desto större eftersom deltagarna i det kliniska försöket var friska, säger hon.

Ministern tillbakavisar uppgifterna om att läkemedlet skulle innehålla cannabis eller ämnen som härstammar från cannabis.

Fyra dagar

Försökspersonerna var mellan 28 och 49 år gamla. Testet inleddes den sjunde januari och en av personerna började må dåligt på söndag som var den fjärde dagen av testet. De andra började må dåligt senare.

Sammanlagt 90 personer har deltagit i försöket. En del av dem har fått placebo, medan de andra har fått någon dos av ämnet. Alla test av läkemedlet har avbrutits.

Svåra biverkningar

För tio år sedan inträffade allvarliga biverkningar vid ett läkemedelstest i Storbritannien. Sex friska och frivilliga försökspersoner hamnade på intensiven.

Huvudet svällde upp hos en av dem. En annan förlorade fingertopparna och tårna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes