Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnack: Gatupatrullerna är Lapporörelsen i repris

Fredagssnackarna Lena Selén och Kennet Lindholm.
Lena Selén och Kennet Lindholm. Fredagssnackarna Lena Selén och Kennet Lindholm. Bild: Yle / Christoffer Westerlund fredagssnack

Gatupatruller som Soldiers of Odin är fullständigt jämförbara med Lapporörelsen. Det anser Yle Västnylands fredagssnackare Lena Selén.

- Vi hade sådana också i Västnyland på 1930-talet. Möjligheten finns att gatupatruller dyker upp i dag också men jag hoppas att vi i Västnyland har en lite sundare inställning.

Kennet Lindholm och Lena Selén efterlyser i stället mer positiva grupperingar.

- Gatupatrullerna kunde göra någon nytta om de ska ändå gå omkring på gatorna. De skulle kunna gå och handla åt äldre och skjutsa barn till hobbyer, filosoferar Lindholm.

Selén håller med och påminner om Kyllikin siskot som är en motreaktion till gatupatrullerna. Hon uppmanar finländare att prata mer med varandra.

- Vi är ett så surmulet folk. Vi pratar inte med varandra på gatorna. Vi bara stirrar rakt fram. Det skulle vara bra om vi började prata med varandra på ett vänligt sätt.

Tummen upp för Faces i Fiskars

Fiskars är ett perfekt ställe för festivalen Faces tycker fredagssnackarna. Kennet Lindholm gillar speciellt mycket tanken att festivalområdet är öppet.

- Det här är jätte bra. Det blir mer inbjudande för folk att komma till festivalen då området inte är inhägnat med staket.

Fiskarsbolaget får ett stort pluspoäng av Lena Selén. Hon ser bara fördelar med att ett stort internationellt bolag samarbetar med en liten ideell förening.

- Det är underbart. Det är så det ska vara.

Selén får medhåll av Lindholm som poängterar att Faces är en internationell festival på samma sätt som Fiskars är ett internationellt bolag.

Fredagssnackarna diskuterade byarnas framtid under fredagssnacket den 15 januari.