Hoppa till huvudinnehåll

“Jag är jätteglad över att Porkala inte blev nationalpark!”

Porkala fick ingen nationalpark, men området kommer att utvecklas. Bakom Utterviken öppnar sig det öppna havet. Bild: Yle / Ted Urho hav,pekka poutanen,pekka poutanens stuga,porkala,porkala nationalpark,porkala udd,porkkala udd,porkkalafjärden,utterviken,vik,vintervy

Många Porkalabor är lättade över beslutet att grunda en nationalpark i Hossa 2017.

Åsikterna gick isär om den planerade nationalparken i Porkala. När miljöminister Kimmo Tiilikainen i torsdags tillkännagav att parken gick till Hossa i Kajanaland, kändes det som en vinst för Porkala ungdomsförening.

Föreninges vice ordförande Anita Löfgren menar att majoriteten av invånarna i Porkala faktiskt var emot hela nationalparksplaneringen.

Många av holmarna är fredade på grund av fågellivet, så man skulle inte ens få gå i land på dem under somrarna.

- Jag är jätteglad att det inte kom någon nationalpark! Jag tror inte heller att det skulle ha fungerat i praktiken eftersom området är så utspritt, säger Löfgren.

Den största orsaken till att hon motsätter sig en nationalpark är den ökade trafik det skulle innebära. Parkeringsplatserna skulle inte heller räcka till.

- Många av holmarna är också fredade på grund av fågellivet, så man skulle inte ens få gå i land på dem under somrarna.

Regeringen kommer ändå att öronmärka en halv miljon euro av nationalparkspengarna till att utveckla områden i och runt Porkala.

 • Dejtningens historia: Från nattfrieri till Tinder

  Dejtningens historia i Finland

  Från bondesamhällets nattfrierier under sträng bevakning via teknologernas datadans fram till Vilda västern i dejtnings-appar på telefonen. Människan har alltid behövt hjälp för att hitta den rätte.

 • Fredagssnackarna gillar nya Västra Nyland

  Daniela Andersson: Vem satsar på en ny tidning?

  Fredagssnackarna Daniela Andersson från Ingå och Birgitta Udd från Karis berömmer tidningen Västra Nylands exemplar från den 2 december. Det är första dagen som Västis utkommer som tvådagarstidning i pappersformat. Andersson efterlyser en finansiär som är villig att starta en ny tidning.

 • Pöysti: 12+1 är inte dyrare och valfriheten en utopi på landsbygden

  Inte dyrare med omfattande jour i Vasa säger Pöysti.

  Att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour skulle inte bli nämnvärt dyrare än 12 fulljoursjukhus säger projektchef Tuomas Pöysti till Kommuntorget. Pöysti säger också att valfriheten i praktiken bara fungerar i fem landskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen