Hoppa till huvudinnehåll

“Jag är jätteglad över att Porkala inte blev nationalpark!”

Porkala fick ingen nationalpark, men området kommer att utvecklas. Bakom Utterviken öppnar sig det öppna havet. Bild: Yle / Ted Urho hav,pekka poutanen,pekka poutanens stuga,porkala,porkala nationalpark,porkala udd,porkkala udd,porkkalafjärden,utterviken,vik,vintervy

Många Porkalabor är lättade över beslutet att grunda en nationalpark i Hossa 2017.

Åsikterna gick isär om den planerade nationalparken i Porkala. När miljöminister Kimmo Tiilikainen i torsdags tillkännagav att parken gick till Hossa i Kajanaland, kändes det som en vinst för Porkala ungdomsförening.

Föreninges vice ordförande Anita Löfgren menar att majoriteten av invånarna i Porkala faktiskt var emot hela nationalparksplaneringen.

Många av holmarna är fredade på grund av fågellivet, så man skulle inte ens få gå i land på dem under somrarna.

- Jag är jätteglad att det inte kom någon nationalpark! Jag tror inte heller att det skulle ha fungerat i praktiken eftersom området är så utspritt, säger Löfgren.

Den största orsaken till att hon motsätter sig en nationalpark är den ökade trafik det skulle innebära. Parkeringsplatserna skulle inte heller räcka till.

- Många av holmarna är också fredade på grund av fågellivet, så man skulle inte ens få gå i land på dem under somrarna.

Regeringen kommer ändå att öronmärka en halv miljon euro av nationalparkspengarna till att utveckla områden i och runt Porkala.

Kommentarer

Inlagt av

"Hossa utanför Uleåborg". Hur är det med geografikunskaperna? Hossa ligger invid ryska gränsen, mellan Kuusamo och Suomussalmi. Det är som att säga "St Mickel / Björneborg utanför Helsingfors". Tekniskt sett korrekt alltså, men ganska missvisande.

Inlagt av

Med tanke på den smala och krokiga väg, som slingrar sig genom Porkala får man vara tacksam för att planerna på nationalpark inte förverkligades. Vägen är redan nu övertrafikerad och livsfarlig. Eller hade man kanske tänkt dra en ny, spikrak väg ner till kusten tvärs över åkrar och stugtomter?

Inlagt av

Jag är också glad, området är för utspritt och i ändan av en smal och krokig väg där också människor cyklar och promenerar. Skulle bli ganska farligt med mera trafik där.

Inlagt av

Grattis Porkala! Ett bra beslut för er del! Hoppas på ett negativt beslut vad gäller förstoringen av nationalparken i Raseborg också.

Inlagt av

Det är så mycket enklare politiskt att utse en ödebygd i norr till nationalpark än att trampa på ömtåliga tår här söderut. Men det är här det finns brist på sådant skydd som säkrar unika områden som Porkala för framtidens generationerna. Förr eller senare exploateras dessa områden av rika, inhemska eller utländska, för privat bruk - de rikaste har öga för det unika. Möjliggörare är motståndarna som smalspårigt ser bara till sin egen markplätts eventuella värdesänkning i det stora sammanhanget. När pengarna styr i smått så styr de likadant i stort och oligarkerna seglarna i slutändan.

Inlagt av

Jag blev förvånad i går över komentarer som antydde att man beklagade att nationalparksstatus gick till Hossa. Till nytta för vem hade det varit om det hade blivit nationalpark i Porkkala?

Inlagt av

Bygg ut Porkala! Det behövs havsnära bostäder. Helsingfors skulle kunna ta över området och planera det som man gjorde med Sibbo. Finns mycket pengar att tjäna i Sibbo!

Inlagt av

Trist att det inte blev av denna gång. Förstår till viss del folks oro för ökad trafik av turister på småvägar men jag tror det skulle kunna lösas till gagn för både natur, lokalbefolkning och framtida ekoturism (med allt vad det innebär i form av regionala arbetstillfällen inom guidning, skötsel, affärsliv, småskalig hotell- och restaurangverksamhet etc.).
Vi måste våga dela med oss av våra naturpärlor även till andra. Det vore fel att missunna sina medmänniskor fina naturminnen - därför försöker jag själv då och då bjuda med bekanta ut i naturen när jag själv ska ut, särskilt om jag vet att de inte brukar ta sig ut själv, eller inte är så bekanta med området. Det som för dig kan vara en vanlig utflykt i skogen kan för en annan vara ett spännande äventyr som de minns länge - det gäller ung som gammal.
På samma sätt försöker jag själv följa med organiserade utflykter som andra anordnar. Jag kan nämna att jag under årens lopp varit med på den lokala fågelföreningens aktiviteter, exkursioner till naturpärlor i närområdet som myndigheterna hjälpt till att organisera samt några väldigt professionellt guidade turer som anordnades av länsstyrelsen under naturreservatens dag i Sverige (rekommenderas verkligen om ni råkar vara på den sidan Östersjön och om det passar tidsmässigt), för att ta några exempel. Allt var givande, fascinerande och minnesvärt på sitt sätt. Jag rekommenderar dig således att även kolla upp vad det anordnas för utflykter just nära dig.

Hoppas området nu inte förstörs p.g.a. kortsiktigt tänkande. Vi behöver faktiskt fler skyddade naturområden som är relativt tillgängliga för den stora allmänheten (med avseende på geografiskt avstånd, vägar, guidning etc.) samtidigt som andra livsformer skulle få en chans att klara sin existens.
Visst har vi natur och skog, men påfallande ofta så är det artfattiga, exploaterade naturbruksområden med jämngamla trädplantage. För att inte tala om synnerligen exploaterade vatten och strandnära områden.
Om fler inte kan få uppleva hur "riktig" natur kan vara nu och i framtiden så befarar jag att de kommande generationerna inte kommer att bry sig särskilt mycket om naturhänsyn eller biologisk mångfald heller.

Inlagt av

Det finns redan nu alldeles tillräckligt med nationalparker. Forststyrelsens resurser räcker inte till för att sköta det som redan finns. Det syns i synnerhet i Noux där pengarna bränts av på skrytprojektet Haltia. Det har lett till att det inte finns ordentliga vandringsleder och skogen har växt igen till ogenomträngliga snår utan något som helst rekreationsvärde. Trots detta är hungern efter mera omättlig.

Dessutom utgör de skyddade skogarna veritabla kläckningsanstalter för granbarkborrar som därifrån sprids till omkringliggande privatskogar och förorsakar ägarna stora förluster. Men det bryr sig Forststyrelsen inte om det ringaste. Tur att skogsägarna i Porkala besparades detta.

Inlagt av

du har ju fått det hel om bakfoten det är ju just det ogenomträngliga barkborre spridande snåret som är det vackra i en nationalpark desto mera desto bättre,bara att fara till Ekens skärgårds nationalpark på älgö och se hur vackert där är och dra en lättnadens suck att porkala besparades dårskaperna

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen