Hoppa till huvudinnehåll

Jingluck Shinawatra inför rätta i Thailand

Jingluck Shinawatra hälsar på sina anhängare då hon anländer till domstolen i Bangkok. Hon riskerar upp till tio års fängelse
Jingluck Shinawatra hälsar på sina anhängare då hon anländer till domstolen i Bangkok. Hon riskerar upp till tio års fängelse Jingluck Shinawatra hälsar på sina anhängare då hon anländer till domstolen i Bangkok. Hon riskerar upp till tio års fängelse Bild: EPA/NARONG SANGNAK jingluck shinawatra

Korruptionsrättegången mot Thailands förra premiärminister Jingluck Shinawatra inleddes på fredagen i Bangkok under stort säkerhetspådrag.

Jingluck anklagas bland annat för maktmissbruk då hon översåg ekonomiskt understöd till bönder som vanligtvis stödde henne och hennes bror Thaksin Shinawatra i olika val.

Åklagarna hävdar att rissubsidierna kostade staten miljarder dollar på grund av korruption och låga världsmarknadspriser.

Understödet gick ut på att staten köpte upp böndernas ris för ett fastställt, relativt högt pris som tidvis var hälften lägre än priserna på världsmarknaden.

Upp till tio års fängelse

Jingluck, som redan har stängts av från all politik för fem år, säger att hon inte gjorde något fel och att anklagelserna är politiskt motiverade.

- Jag har förberett mig. Jag är säker på att vi i dag gör vårt bästa, sa Jingluck Shinawatra utanför domstolsbyggnaden.

Hon kan få upp till tio års fängelse om hon får en fällande dom.

Juntan styr men en majoritet stöder Jingluck

Jingluck störtades i en militärkupp år 2014. Den styrande militärjuntan har sedan dess infört sträng censur, förbjudit alla demonstrationer och satt tusentals människor i så kallade omskolningsläger.

Jingluck och brodern Thaksin har vunnit alla val i Thailand sedan början av 2000-talet, tack vare starkt stöd från norra och nordöstra Thailand.

Många fattiga, nyinflyttade i städerna stöder också syskonens parti, som har ändrat namn flera gånger under det senaste årtiondet.

Juntan skriver om grundlagen

Militärjuntan säger att den kommer att sitta kvar tills den har skrivit om grundlagen så att Shinawatras parti inte automatiskt vinner även följande val.

Thaksin Shinawatra störtades för sin del i en militärkupp år 2006.

Han har levt i landsflykt sedan dess men styr och ställer i bakgrunden och betraktas som sin lillasysters främsta rådgivare.

Läs också