Hoppa till huvudinnehåll

Juncker: EU riskerar att förlora sitt anseende

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker i Bryssel på fredagen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET jean-claude juncker

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar för följderna om Europa misslyckas med att lösa flyktingkrisen.

EU:s starke man gav på fredagen sin syn på de utmaningar EU står inför det här året. Enligt Juncker står EU inför ännu ett väldigt svårt år.

- Men jag ger inte upp, jag kommer att hålla huvudet högt och jag skriver inte under påståendet om att det här skulle vara början på slutet för EU.

EU tyngs av flera kriser som alla är mer eller mindre sammankopplade med varandra. Ett faktum som verkar ha påverkat den språkkunniga luxemburgaren Juncker.

Den vanligtvis humoristiska och energiska Juncker var på fredagen snarare smått irriterad och flegmatisk när han sin vana trogen använde flera språk i ett tal han höll inför journalister i Bryssel.

Han varnade bland annat för följderna av att flera medlemsländer har infört gränskontroller.

- Vad är det för idé att ha en gemensam valuta om vi inte har fri rörlighet? Utan ett fungerande Schengensamarbete kan inte våra varor röra sig fritt och då stannar den ekonomiska utvecklingen vilket leder till hög arbetslöshet, varnade Juncker.

Kommissionsordföranden visade tydliga tecken på frustration när han beskrev EU:s hantering av flyktingkrisen.

- Jag kan inte acceptera att det finns medlemsländer som vägrar ta sitt ansvar i flyktingfrågan. Vi riskerar att förlora vårt anseende.

Kommissionen föreslår – medlemsländerna förhalar

Kommissionen sjösatte ifjol många initiativ för att få bukt med flyktingkrisen. Men få av dem har tagit skruv.

Omfördelningen av asylsökande haltar betänkligt, samarbetet med Turkiet har inte gett önskat resultat och planerna på att förstärka EU:s yttre gräns är fortfarande i sin linda.

I sitt tal antydde Juncker att det finns en risk att situationen bara förvärras om inte alla EU-länder tar sitt ansvar och implementerar besluten.

Samtidigt mumlas det i EU-korridorerna i Bryssel att Tyskland kan tröttna på att vara det land som bär det största ansvaret och fatta beslut om att stänga sina gränser när flyktingströmmarna ökar på våren igen. Det skulle resultera i ett väldigt kaotiskt läge i Europa.

Juncker: Vi behöver mindre arrogans

I sitt tal uppmanade Juncker medlemsländerna att sluta berätta för omvärlden hur man där ska sköta sina saker.

- Det känns som vi i Europa väldigt ofta berättar för omvärlden hur man ska göra medan vi själv inte klarar av det. Mindre arrogans och mera handling bör gälla framöver, konstaterade han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes