Hoppa till huvudinnehåll

Källmans EM-dom: Primitiva Frankrike favoriter, fanatiska Polen utmanare, vingklippta Sverige underdogs

Nikola Karabatic, VM 2015.
Nikola Karabatić är ett av de stora vapnen hos guldfavoriten Frankrike. Nikola Karabatic, VM 2015. Bild: EPA / All Over Press nikola karabatic

En handfull förhandsfavoriter och fyra nordiska nationer som slår ur väldigt olika utgångslägen. Mikael Källman går igenom läget inför handbolls-EM i Polen – och öppnar för finländsk medverkan inom kort.

Finlands alla tiders handbollsspelare och landslagets tidigare chefstränare Mikael Källman, som nuförtiden lotsar Atlas i den inhemska ligan, ser med iver fram emot EM-turneringen som startar på fredag.

I Yle Sportens intervju inför mästerskapet kommenterar Källman bland annat favoriterna, det nordiska inslaget och Finlands framtida deltagande – men först lägger han ut texten om hur mycket väntat på turneringen.

Mikael Källman
Mikael Källman. Mikael Källman Bild: Yle handboll

– Jag är ytterst glad att EM står inför dörren. Fint att det inte som i flera andra sporter är mellanår hela tiden, utan att man igen får njuta av det här, för i handbollen växlar ju länderna en hel del. Det kommer nya nationer och kulturer och spelstilar, säger Källman.

– Men det man framför allt beundrar i dagens handboll är att det kommit in massor av stora och grymt fysiska atleter. Det är nånting helt otroligt. Världshandbollen har närmat sig i basketen i den bemärkelsen att man får fundera hur sjutton de här tvåmeterskillarna kan vara så snabba och rörliga. Och det är jätteroligt!

– Man har lite kommit bort från Sveriges 90-talsgrej och i dag är det mera rakt på mål, större fokus på individuella prestationer, spel en mot en – det är simplare, men atletiskt så otroligt fint.

Vem ser du som guldfavoriter inför turneringen?

– Nog måste man säga gamla goda Frankrike. Man kan jämföra dem med 90-talets Sverige som sopade rent och vann nästan allting. Frankrike har ju plockat precis allt, de har OS-guld och tagit hem VM och EM i flera repriser.

– De är så otroligt svåra att spela emot i och med att de bygger sitt spel på ytterst lite kollektiv. I stället förlitar de sig på fysik och individuellt kunnande. De ställer upp försvaret så motståndaren tvingas till en mot en-situationer och även uppåt vill man spela mycket man mot man.

– Det är en väldigt simpel och primitiv taktik, men de är så förbannat duktiga och fysiskt starka på det individuella planet, att det funkar. De behöver inte ta till taktiskt märkvärdiga grejer, som sämre länder alltid måste göra, tack vare denna enorma kvalitet.

Nikola Karabatic lyfter VM-bucklan, 2015.
Frankrike är regerande OS-, VM- och EM-guldlag. Nikola Karabatic lyfter VM-bucklan, 2015. Bild: EPA / All Over Press frankrikes handbollsherrar

Är det då uttryckligen genom ett tätt kollektivt försvarsspel som man kan utmana fransmännen?

– Det är definitivt genom kollektivet man bör försöka stoppa dem. Man måste svänga på det hela, och försvara så fiffigt att man alltid har en övervikt, håller tätt där bollen finns, har bra höjd och är aggressiv uppåt, så att det inte blir en mot en.

– Men samtidigt måste du klara av att hålla ihop paketet, och det är inte lätt. Dessutom behöver du en målvakt som överpresterar. Med de ingredienserna kan du rubba Frankrike, konstaterar Källman.

Frankrike med andra ord klar guldfavorit – vem kämpar om de övriga medaljerna?

– Spanien har sin fysik och brukar alltid härja bland de fyra främsta; Kroatien, virtuoserna från Balkan, är likaså alltid en kandidat; Tyskland kan överraska men har skador på viktiga spelare – och så finns Polen som varit nära i många år men blivit utan de ädlaste medaljerna.

– Nu får polackerna spela på sin stora hemmastadion, framför en fanatisk publik. Nu tycker de att tiden är inne att verkliga stiga fram. Polen kommer att bli väldigt svårslagna.

Mikkel Hansen tar en selfie, VM 2015.
Danmark står och faller på stjärnan Mikkel Hansen. Mikkel Hansen tar en selfie, VM 2015. Bild: EPA / All Over Press mikkel hansen

Du har inte nämnt några nordiska länder. Med är det regerande EM-silverlaget Danmark, de fyrfaldiga mästarna Sverige, samt Island och Norge. Har någon av dem medaljchans?

– Danmark kan definitivt blanda sig med i leken, tror Källman. De har fina spelare i storklubbar ute i världen, framför allt flera duktiga försvarare, med stjärnan Mikkel Hansen som pricken på i:et. Lyckas han blir danskarna svåra att tampas med.

– Men samtidigt som han kan bära dem långt, kan han också dra hela laget ner med sig ifall han har en dålig dag. De litar så mycket på att han ska leverera både framåt och bakåt. Förutom Hansen har Danmark ett trumfkort i världens kanske målvakt Niklas Landin Jacobsen.

Den svenske legendaren Magnus Wislander sa i Radiosporten tidigare i veckan att han ser det som en överraskning om Sverige överlever gruppspelet. Håller du med?

– Det är exakt så. Niometersspelarna de har med håller inte riktigt måttet. Det är synd att spelare som Kim Ekdahl du Rietz tackat nej, så Sverige inte får ihop sitt bästa lag. De har ju inte riktigt något ordentligt skytte från nio meter nu.

– Men däremot har svenskarna kollektivet och det taktiska tänket – och framför allt det rätta psyket. Sverige klarar ju alltid av att överprestera och vara bäst när det gäller, där är man ju lite avundsjuk på svenskarna.

Alex Dujshebaev skjuter, träningsmatch Sverige-Spanien, 9.1.2016.
Sverige förlorade sina tre sista förberedande matcher, bland annat mot Alex Dujshebaevs Spanien. Alex Dujshebaev skjuter, träningsmatch Sverige-Spanien, 9.1.2016. Bild: EPA / All Over Press dujshebaev

Och Island och Norge då?

– Island är mitt inne i en generationsväxling, men de kan nog vara med och rådda bland de åtta bästa. Men knappast kommer de längre än det. Norge ska i sin tur överraska stort för att komma vidare från gruppen – men jag har gärna fel.

Sverige, Norge, Danmark och Island är med... När får vi se Finland i EM?

– Det blir betydligt mer realistiskt för mindre länder som Finland att ta sig till EM 2020, då lagantalet ökar från 16 till 24. Dit upplever jag att Finland har jättegoda chanser att kvala in, det skulle inte ens vara någon överraskning.

– I EM-kvalet senast kom vi ju in bland de 28 bästa nationerna, och det från den klart värsta gruppen med Spanien, Tyskland och Österrike. Så om Finland har ens lite tur med lottningen är man ganska fort inne bland de 24 främsta, avslutar Mikael Källman.

Herrarnas handbolls-EM kör igång i Polen på fredag (15.1) och avslutas med finalen i Kraków den 31 januari. Läs mer om EM på turneringens webbplats.