Hoppa till huvudinnehåll

Kursfall i Kina, Europa och USA

New York-börsen den 4 januari 2016.
New York-börsen den 4 januari 2016. New York-börsen den 4 januari 2016. new york-börsen

Börsveckan i USA avslutades i negativa tecken. Dow Jones-index sjönk under veckans sista börsdag med 2,39 procent samtidigt som det breda S&P 500 sjönk 2,16 procent. Teknologiindexet Nasdaq sjönk 2,74 procent.

S&P 500 sjönk i dag till sin lägsta nivå sedan oktober 2014.

Kursfallet anses bero på det sjunkande oljepriset och på oro över hur den kinesiska ekonomin kommer att utvecklas i framtiden. Shanghaibörsen sjönk i dag med 3,6 procent och oljepriset föll till under 30 dollar per fat.

Andra negativa nyheter i dag är att försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln minskade med 0,1 procent och att Industriproduktionen sjönk med 0,4 procent i december.

- Den sjunkande industriproduktionen, en nedgång i frakttrafiken till sjöss mellan USA och Europa och förlusten av välbetalda jobb på oljefälten borde även i fortsättningen dra börsen nedåt, säger fondchefen David James vid James Advantage Funds till nyhetsbyrån Reuters.

Börsdagen var dyster också i Europa där kurserna sjönk till sin lägsta nivå sedan december 2014. Stoxx 600 Europe-index sjönk 2,8 procent i dag och har därmed sjunkit mer än 20 procent sedan april i år.

Läs också