Hoppa till huvudinnehåll

Mödomshinnan är en lögn

Mödomshinna är ett dåligt namn och sprider fel information.

Egentligen är mödomshinnan en dubbelbluff. Utgående från namnet kunde man tro att det är frågan om en hinna. Det är helt fel. Namnet styr även tankarna mot att det på något vis skulle ha att göra med mödomen, dvs oskulden, vilket också är fel. För några år sedan myntade RFSU i Sverige begreppet slidkrans. Detta är ett mycket mer beskrivande ord för denna missuppfattade del av det kvinnliga könsorganet.

Som det nya namnet säger så är det frågan om en krans, ett hudveck, som finns på insidan av slidan. Man kan se den lite som ett gummiband. Hos vissa kvinnor är den kransen mer spänd än hos andra, men där finns alltid ett hål i mitten. Således är det en krans och ingen hinna.

De första gångerna man för någonting igenom denna krans så kan det göra lite ont och eventuellt börja blöda lite.

-Det är ändå bara ca en fjärdedel av kvinnorna som blöder första gången de har sex, säger Suss Åhman som är sakkunnig i sexualitet.

Här kan du se hela Sex & Sånts avsnitt om det kvinnliga könsorganet, där vi också reder ut var de olika delarna sitter.