Hoppa till huvudinnehåll

Nyval i Makedonien efter att omstridd premiärminister avgår

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski.
Nikola Gruevski i sitt tal till nationen. Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI gruevski

Det blir nyval i Makedonien efter att den omstridde premiärministern Nikola Gruevski beslöt att avgå inför parlamentsvalet i april.

Gruevski sa sent på torsdag kväll i ett tal till nationen att han kommer att lämna in sin avskedsansökan till parlamentets talman för att lösa en djup politisk kris som har pågått i månader.

Han insisterade på att nyval måste hållas senast 100 dagar efter att han har avgått, trots att oppositionen kräver mer tid för att garantera rättvisa val.

Gruevski har styrt Makedonien i nästan tio år i spetsen för det konservativa, kristdemokratiska partiet VMRO-DPMNE som ska leda övergångsregeringen fram till valet.

Val den 24 april

Avgången sker enligt ett avtal som man kom överens om med socialdemokraterna, med hjälp av EU och USA som medlade mellan parterna.

EU:s utvidgningsminister Johannes Hahn väntas till Makedonien på fredag för att diskutera hur avtalet ska verkställas.

- Jag förväntar mig att de frågor som inte ännu har lösts, klaras av under mitt besök så att myndigheterna kan ordna ett trovärdigt val enligt den fastslagna tidtabellen.

Enligt avtalet skall valet hållas den 24 april.

Vänsteroppositionen vill skjuta fram valet

Oppositionsledaren Zoran Zaev har motsatt sig att valet hålls redan i april, eftersom viktiga valreformer inte har förverkligats.

Socialdemokraterna vill bland annat att man går igenom valrullorna och ser över reglerna för hur medierna fungerar för att garantera rättvisa val.

Det styrande partiet vägrar att skjuta fram valet och säger att avtalet hävs om så görs.

Hemlig avlyssning utlöste krisen

Den politiska krisen började ifjol efter anklagelser om att Gruevski hade beordrat omfattande hemlig avlyssning av omkring 20 000 personer.

Det fanns politiker, poliser domare, journalister och diplomater bland dem som regeringen spionerade på.

Oppositionsledaren Zaev säger sig ha fått tag på en del av banden som enligt honom avslöjar omfattande korruption i landets högsta ledning.

Gruevski har avvisat oppositionens anklagelser och hävdat att banden förfalskades med hjälp av utländska agenter.