Hoppa till huvudinnehåll

På med skidorna och ut i spåret!

Mikael Nylund med ett par slalomskidor av fin årgång.
Mikael Nylund med ett par slalomskidor av fin årgång. Mikael Nylund med ett par slalomskidor av fin årgång. Bild: Yle/Roger Källman öjberget

Äntligen kom snön och skidentusiasterna gläder sig. Mikael Nylund, ordförande för Vasa skidklubb, ger några enkla råd för hur du vallar skidorna rätt.

Snökanonerna har gått för högtryck under ett par veckor och leverarat konstsnö. På fredagen var utförsbackarna vid Öjberget i Sundom i princip klara för åkning.

- De inofficiella uppgifterna är att vi kör igång så smått under nästa vecka och officiell öppning är det nästa veckoslut, säger Nylund.

För längdåkarna är 1,5 kilometers-slingan öppen. Mikael berättar att han på torsdag kväll var och skidade och då var det nästan trångt: en skidåkare "var tjugonde meter".

- Då hade också någon trampat sig igenom trekilometersspåret. Idag har man vältat ner snön för att göra botten stadigare.

Så småningom ska också femkilometersspåret fås i skidbart skick. Bara det kommer riktigt mycket snö så ska spåret runt Söderfjärden öppns upp.

- Det är närmare 30 kilometer långt. Det hör till att åka det varje år, säger Mikael.

Att valla rätt är lätt

Om skidåkningen ska vara njutbar så gäller det att ha vallningen i skick. Mikael Nylund ger här några råd. Det handlar om balansen mellan glid och fäste.

Fästet får man med tejp eller valla. Det finns också skidor med "fiskfjällsmönster" under foten - de behöver inget extra fäste.

- Då har du ett ypperligt fäste, men mönstret bromsar och gör glidet lite sämre.

Glidet fixar man enklast med att sätta paraffin framtill och baktill på skidorna. Kör man fristil så är det bara glidet som spelar någon roll.

Duger gamla skidor, eller ska det vara nytt?

Är det fråga om splitter nya skidor så behöver de lite förbehandling innan man tar dem i bruk. Först ska de behandlas med grundparaffin, därefter glidparaffin.

- Du ska gärna sätta grundparaffin tre till fem gånger för att få en riktigt glatt yta, men det är inget måste. Man ska inte göra det till en tröskelfråga: "jag kan inte fara och skida för jag har ovallade skidor"

Vill man göra det enkelt för sig så sätter man på flytande snabbvalla, säger Nylund. Det går på under en minut.

Hur är det då med de där tio år gamla laggarna som är slitna och kanske inte längre så spänstiga. Är de något att ha eller borde man köpa nytt?

- Sätt igång med de gamla, säger Nylund. Man kan ju faktiskt slipa upp dem, dra grundvalla och fäste på och så stapplar man ut i skidspåret.

Sen, om och då man blivit mera motiverad, så kan man gå till sportaffären och tala med personalen om nya skidor.