Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland försvagas av inre ojämlikhet

Röda torget i Moskva
Röda torget i Moskva. Röda torget i Moskva Bild: EPA/YURI KOCHETKOV röda torget

Den ekonomiska krisen i Ryssland har länge varit ett faktum och det ser inte ut att bli bättre. Rubeln fortsätter falla, ekonomin växer inte och oljepriset sjunker stadigt. Allt det här är dåliga nyheter för Ryssland, som också kämpar med sin internationella position.

Det är inte att undra på att en av Gaidarforumets huvuddiskussioner, "Ryssland i kris och de politiska riskerna 2016", väckte ett massivt intresse.

Rummet som var avsett för krisdiskussionen blev snabbt överfullt, varken talare eller publiken rymdes in, och man fick byta till det största auditoriet i byggnaden.

Enormt intresse för krisdiskussion på Gaidarforumet.
Enormt intresse för krisdiskussion på Gaidarforumet. Enormt intresse för krisdiskussion på Gaidarforumet. Bild: Yle/Susanna Sjöstedt gaidarforum

Ojämlikhet farligare än fattigdom

Då Lilia Ovcharova, direktör för det oberoende forskningsinstitutet för socialpolitik, Hezavicimogo instituta sotsialnoj politiki, äntrar podiet spetsar många öronen. Ojämlikhet är en större risk fattigdom, säger hon.

Situationen är den att ojämlikheten växer i hela Ryssland. Den är tydlig regionalt, hur mycket gemene ryss konkret kan förtjäna beror till exempel på var hen bor. Men ojämlikheten blir tydligare också socialt.

- Nu har medelklassen drabbats hårdast, och de kan formulera sitt missnöje vilket de fattigaste sällan kan, säger Ovcharova. Om ojämlikheten uppfattas som orättvis, till exempel så att de med höga positioner har mycket högre lön än de som är specialister på ämnet, blir samhällsklimatet successivt mer negativt. Som exempel nämner Ovcharova läkarlönerna. De är låga jämfört med vad en person i arbetsledarposition på ett sjukhus kan förtjäna.

Lilia Ovcharova
Lilia Ovcharova Lilia Ovcharova Bild: Yle/Susanna Sjöstedt lilia ovcharova

Det väcker också irritation bland många ryssar att det är de fattiga som ska betala mest för krisen. Mångas rättvisekänsla säger att de rika borde betala mer, men så är det inte i dagens Ryssland.

- Folk börjar undra vad de rika riktigt gör, säger Ovcharova. Om det inte finns arbete eller möjlighet att komma åt bättre inkomster fast man kan sin sak, byggs med tiden ett stort missnöje upp som inte är bra för helheten. Ojämlikhet är farligare än fattigdom.

Slår mot kvinnorna

Som på så många andra håll blir ojämlikheten i Ryssland också en könsfråga. Många ryska kvinnor förtjänar mindre än de ryska männen, delvis för att flera kvinnor jobbar i låglönebranscher.

De som löper störst risk just nu att bli fattiga är barnfamiljerna, bedömer Lilia Ovcharova. Det slår hårt mot just kvinnorna, inte minst för att många barnfamiljer består av ensamstående mammor med barn.

- Fast om de ryska kvinnorna hotas av fattigdom, lever de ryska männen en mycket kortare tid. Dessutom sitter de ofta i fängelse, säger Lilia Ovcharova. Så det alternativet är inte heller så ljust.

Gaidarforumet 2016.
Gaidarforumet Gaidarforumet 2016. Bild: Yle/Susanna Sjöstedt gaidarforum

Andra forskare talar om att det nog går sämre för medelklassen, men att att missnöjet ännu inte är akut.

Den nuvarande lagstiftningen gör det också svårt för fackförbunden. Det går inte att organisera stora omfattande strejker, eller att ta fall till domstol, eftersom folk är rädda för att i så fall förlora sina jobb.

Mångas inkomster har sjunkit rejält, samtidigt som priserna stiger. Folket anpassar sig och åker till exempel på färre utlandsresor.

Då ekonomin är ansträngd skjuter man också upp större investeringar, som att skaffa ny bil, säger Ovcharova. Det är så folk brukar göra då svångremmen måste dras åt, visar forskning.

Kritik mot regimen mer sällsynt

Kritiken mot regimen är mycket mindre påtaglig än under de stora demonstrationerna 2011 och 2012. Locket har lagts på på många sätt, men det finns de som lite rabulistiskt gärna säger ifrån. En av dem är Georgy Satarov, professor i sociologi, oppositionspolitiker och profilerad regimkritiker.

- Vi måste återerövra staten, säger han, den har försvunnit. Det värsta med krisen är inte att man kan köpa färre saker, utan att själva staten, byggd för och av medborgarna, en stat med rättigheter och friheter, har försvunnit. Den har förvandlats till en slags bandit, som det är otrevligt att leva med. Vi måste få ett regimskifte, genom demokratiska val.

Gerogy Satarov
Gerogy Satarov Gerogy Satarov Bild: Yle/Susanna Sjöstedt gerogy satarov

- Jag är varken optimist eller pessimist, jag är realist, säger Satarov. Allt hopp är inte ute.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes