Hoppa till huvudinnehåll

Ska vi ha flera nationalparker?

Vy från Koli nationalpark
Koli nationalpark är en klassiker som år efter år lockar besökare, ifjol cirka 140 000. Och trenden pekar uppåt. Vy från Koli nationalpark Bild: Yle/Strömsö nationalparker


Tillägg: Vi beklagar! Tyvärr ingen diskussion om nationalparkerna i detta avsnitt.

Det blev alltså ingen nationalpark i Porkala. Än en gång. Istället blir det likaså fina området i Hossa i Kajanaland som utgör statens stora natursatsning under jubileumsåret.

Det här har väckt både kritik och beröm. Många hade välkomnat en nationalpark i Porkala eftersom det finns relativt få nationalparker i södra Finland, och det lokala näringslivet hade sannolikt gynnats. Motståndarna befarade å sin sida ökat slitage på naturen, rusning på den krokiga Porkala-vägen och att mark skulle tvångsinlösas.

Saken är hur som helst avgjord nu. Men debatten väcker intressanta frågor.

Varför behöver Finland 40 nationalparker? Behöver vi flera? Det är nämligen inte alls uteslutet att Porkala i framtiden blir en nationalpark.

Personligen är jag en vän av nationalparker. Parkerna i Finland ökar generellt sett i popularitet, och alla prognoser tyder på att trenden fortsätter. Naturen ger oss uppenbarligen ett välbefinnande som inte går att mäta i pengar. Och att skydda naturen för framtida generationer, liksom nödvändigheten att skapa fristäder för djur- och växtlivet och därmed garantera mångfalden, kan inte vara fel.

Eller? Är det tvärtom så att nationalparksstatus tvärtom innebär ökad exploatering, mera slitage och en sorts kommersialisering av naturen? Noux i Esbo är möjligen ett exempel. Besökarantalet har vuxit lavinartat de senaste åren och att hitta lugn och ro via huvudingången är ofta i praktiken omöjligt.

I dagens Eftersnack ska vi ta oss an temat nationalparker. Men först behöver vi din input. Tyck till nedan och rösta i vår enkät så spinner vi sedan vidare i programmet.

Eftersnack, Radio Vega, fre kl. 15.03, repris kl. 22.15.
Yle Fem sö kl. 15.45.
Podden kan du ladda ner här.

Vill du ha fler nationalparker?

Ja, vi och naturen mår bra av dem
53.2% (25 röster)
Nja, det är bra med 40 st
27.7% (13 röster)
Nej, de ska bli färre
19.1% (9 röster)
Antal avgivna röster: 47