Hoppa till huvudinnehåll

Vårt dagliga bröd får vi också i dag

bröddisken i citymarket i borgå
Många större livsmedelsbutiker bakar också eget bröd förutom det som levereras från bagerierna. bröddisken i citymarket i borgå Bild: Yle/Stefan Härus brödleverans

Att brödhyllor och köttdiskar ibland gapar tomma i livsmedelsbutikerna har inget att göra med de förlängda öppettiderna.

- Vi äter väl inte mera bara för att butikerna håller öppet till klockan 23?

Det säger Biggi Bärlund vid Henrikssons bageri i Borgå.

Trots det har brödhyllor och köttdiskar gapat tomma i en del butiker efter nyår, då de fria öppethållningstiderna trädde i kraft.

Leveranserna fungerar

S-market i Näse i Borgå håller öppet till klockan 23 alla dagar. Butikschef Henrik Patovirta säger att de inte har haft problem med att fylla hyllorna.

- Vi har visserligen ett eget bageri i butiken och där går ugnen het också på lördag och söndag. Vi har också fått det vi beställt både från bagerierna i Borgå och från bagerier som ligger på längre avstånd.

brödpåsar i brödhyllan
Bakat i Finland av en riktig bagare, står det på påsen. brödpåsar i brödhyllan Bild: Yle/Stefan Härus brödhylla

Bagerierna levererar alltså, men kan vi beställa, frågar Patovirta sig själv.

- Vi har ju prognoser på hur mycket vi förväntas sälja av olika produkter. Det är när prognoserna inte av någon anledning håller som det kan gå galet.

Affärens personal beställer enligt hur mycket man tror att affären kan sälja av en viss produkt. Om det råkar så att försäljningen är större än beräknat, blir det problem.

Under julen var det vissa problem med att få färskt kött, närmast broiler och malet kött. Då är slakterierna stängda under många dagar i streck, vilket kan resultera i en tommare köttdisk.

- Men också när det kommer till köttdisken, så ligger nog den största orsaken till tommare hyllor hos butiken och inte hos slakteriet, säger Patovirta.

Ingen skillnad för bagerierna

Vid Henrikssons bageri i Borgå säger Bigge Bärlund att allt rullar på precis som tidigare.

- Inte börjar väl människor äta mera bröd bara för att butikerna har längre öppethållningstider? Vi bakar under morgonnatten samma mängder som tidigare och kör ut det färska brödet till butikerna under morgonens lopp.

Foto: Arja Lento/Yle
Vi äter väl inte mera bröd bara för att butikerna har längre öppettider? Foto: Arja Lento/Yle Bild: Arja Lento/Yle brödbit

Hyllorna svämmar över när vädret är uselt

Bärlund säger att hon inte vet vad som händer i butikerna och vad tommare brödhyllor där kan bero på.

- Man ska som butikschef vara något av en siare när man köper in varor.

Det gäller att hitta rätt balans eftersom man inte vill att det ska bli alltför mycket över. Då kan det förstås hända att hyllorna ibland kan gapa tomma om butikernas beräkningar inte hållit streck.

Bärlund säger att också vädret kan påverka. Under snöoväder och dagar med mycket sträng köld kan det gå tvärtom: hyllorna svämmar över av bröd som inte går åt när kunderna skjuter fram sina butiksbesök.