Hoppa till huvudinnehåll

Finländare i Ouagadougou: Vi hörde skottlossning

Linda Karvinen och Sibiri Konatés hemresa försenades på grund av terrordåd.
Linda Karvinen och Sibiri Konatés hemresa försenades på grund av terrordåd. Linda Karvinen och Sibiri Konatés hemresa försenades på grund av terrordåd. sibiri konaté

- Man måste hålla sig lugn och tänka att allt ordnar sig, säger Linda Karvinen, som väntar på att flyga hem från Burkina Faso och som på lördagsmorgonen fann sig bara ett hundratal meter från en terrorattack.

Karvinen och hennes sambo Sibiri Konaté var på fredagen på väg hem efter en semesterresa i västra Burkina Faso då deras planer abrupt ändrades. De anlände till flygplatsen i huvudstadsen Ouagadougou då en blodig attack mot hotell Splendide inleddes några hundra meter från flygstationen. Åtminstone 23 människor uppges ha mist livet i attacken.

Flyget inhiberades och paret övernattade på flygplatsen i väntan på att situationen skulle lugna ner sig.

- På morgonen när vi kom ut från flygfältet så hörde vi att det fortfarande skjuts. Hotellet som attackerades ligger nära, kanske 300 till 400 meter bort, berättar Karvinen.

Karvinen och hennes sambo Sibiri Konaté valde att stanna på flygplatsen en del av lördagen eftersom det kändes som ett tryggt ställe. Senare under dagen då attacken mot hotellet och ett närliggande café var över kunde paret lämna flyplatsen för att hitta ett hotell. Följande flyg hemåt går först på söndag kväll.

Trots att det utfördes en terrorattack invid flygplatsen var stämningen relativt lugn, men bristen på information var frustrerande.

- Varken lokala myndigheter eller flygbolagen kunde berätta annat än att flyget var avbokat. Många passagerare valde att stanna här över natten när ingen riktigt visste vad som hände.

Karvinen tycker att det är synd att också Burkina Faso nu har utsatts för liknande attentat som till exempel grannlandet Mali.

- Det här ändrar landets situation. Redan nu säger många att det inte finns lika många turister som förr när människor kanske inte vågar resa. Det kan ha en stor inverkan på landet.

Läs också