Hoppa till huvudinnehåll

Iran belönas med sanktionslättnader

Iransk man den 16 januari inför IAEA:s väntade besked att sanktionerna mot Iran hävs.
Iransk man den 16 januari inför IAEA:s väntade besked att sanktionerna mot Iran hävs. Iransk man den 16 januari inför IAEA:s väntade besked att sanktionerna mot Iran hävs. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH sanktionslättnader

Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder för att uppfylla kärnteknikavtalet som slöts mellan Iran och sex stormakter i somras, därmed kan sanktionerna mot landet börja lyftas, uppger FN:s atomenergiorgan IAEA.

IAEA:s generaldirektör Yukiya Amano säger att det här är ”en viktig dag för det internationella samfundet”.

USA:s utrikesminister John Kerry, hans iranske kollega Javad Zarif och EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini träffades på lördagen i Wien för att diskutera detaljer i avtalet.

Kerry har nu meddelat att USA häver sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram, uppger AFP. Också EU häver sanktionerna mot Iran, enligt en EU-källa.

Irans utrikesminister Javad Zarif, IAEA:s generaldirektör Yukiya Amano och EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini efter diskussion om kärnteknikavtalet i Wien den 16.1.2016.
Irans utrikesminister Javad Zarif, IAEA:s generaldirektör Yukiya Amano och EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini efter lördagens diskussion. Irans utrikesminister Javad Zarif, IAEA:s generaldirektör Yukiya Amano och EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini efter diskussion om kärnteknikavtalet i Wien den 16.1.2016. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA kärnteknikavtal

Betydelsefullt för Irans ekonomi

IAEA:s bedömning kan få stor betydelse för Iran säger Iranexperten Rouzbeh Parsi, lektor vid Lunds universitet.

- Det innebär att Iran nu kommer att få den typen av sanktionslättnader som kommer att hjälpa regeringen att försöka få igång ekonomin. Det är det som är belöningen för Iran för att de har gett upp en del av sitt kärnteknikprogram, säger Parsi.

Enligt Parsi kan det komma att få stor betydelse för Iran på sikt. Iran kan komma åter igen in i det internationella banksystemet och man kommer att kunna handla med EU precis som förut, då EU var Irans största handelspartner.

Vad betyder det för omvärlden om sanktionerna lyfts?

- Inledningsvis så kommer det att påverka oljemarknaden när iransk olja i allt större utsträckning kan säljas på oljemarknaden. Så på kort sikt kan det medföra ytterligare sänkningar av oljepriset, konstaterar Parsi. Politiskt innebär det att Iran alltmer blir en normal partner som man kan handla med ekonomiskt men också politiskt för att lösa de regionala konflikter som finns framför allt i Syrien och Irak, säger Parsi.

En process

Rouzbeh Parsi påminner ändå om att det tar tid förrän de hävda sanktionerna syns i praktiken.

- Först måste man förhandla fram avtal innan pengarna börjar rulla.

Det var i juli i fjol som USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland förhandlade fram ett avtal med Iran där landet lovade att reducera sitt kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Iran har bland annat skickat en stor del av sitt anrikade uran ut ur landet, satt ur bruk en reaktor för tungvatten och tusentals centrifuger som används för anrikning av uran. Allt för att bevisa att man inte tänker börja tillverka kärnvapen.