Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska barn lär sig om framtiden i Lojo

Kinesiska gäster spelar curling i Kisakallio i Lojo.
De kinesiska researrangörerna fick prova på curling i Kisakallio idrottsinstitut i Lojo. Det är en av upplevelserna skollägren kan bjuda kinesiska skolbarn om de arrangeras i Finland. Kinesiska gäster spelar curling i Kisakallio i Lojo. Bild: Yle/Marica Hildén kineser curling lojo

Dagens barn måste få en större förståelse för världens kulturer. De insikterna kan man få genom lägerskolor i andra länder, anser man inom skolvärlden i Kina. Kinesiska skolbarn deltar i skolläger i Lojo i slutet av januari för att vidga sina vyer.

Åtta kinesiska researrangörer besökte Kisakallio idrottsinstitut i Lojo tidigare i veckan. De är inbjudna för att se vad Finland har att erbjuda kinesiska skolbarn. Researrangörerna ordnar skolläger både i hemlandet och utomlands.

Wendy Wang från IDEAS Camp berättar att företaget hon jobbar för ordnar sitt första läger i Finland den 23 januari. Den första veckan är skolbarnen i Lojo, sedan åker de till Levi.

- Tanken är att lära barnen mera om finländsk kultur, folket och ert utbildningssystem. Det ska ge en större förståelse för världen, säger Wendy Wang.

Du klarar dig om du kan samarbeta

IDEAS Camp ordnade 20 läger i 15 länder i fjol. Wendy Wang hoppas på ett större samarbete med Finland.

Wendy Wang från Kina.
Lägerskola i Finland ger färdigheter som kinesiska barn inte får i skolan, säger Wendy Wang . Wendy Wang från Kina. Bild: Yle/Marica Hildén kinesiska lägerskolor i finland

Det är ett nytt fenomen i Kina att ordna skolläger utomlands, säger Wang.

- Barnen behöver färdigheterna de får på skollägren för att klara sig i världen i framtiden. Det handlar om att kunna kommunicera, samarbeta, vara innovativ och tänka kritiskt. Det värderar vi högt.

Wendy Wang säger att det här är färdigheter som man inte får om man enbart sitter i skolbänken i den egna skolan.

Kineser ska lockas till Finland

De kinesiska researrangörerna såg inte bara Lojo, utan också en stor del av Finland innan de åker hem i dag (16.1). De har besökt bland annat Salo, Kimitoön och Kuusamo.

Det är Kirsi Mantua-Kommonen från AuroraXplorer som ordnar besöket tillsammans med Visit Finland. Mantua-Kommonen har jobbat med detta i ett och ett halvt år för hon tycker att man tidigare inte gjort tillräckligt för att få hit kinesiska resenärer.

Kirsi Mantua-Kommonen från Auroraxplorer.
Kirsi Mantua-Kommonen säger att det också är bra för finländska barn att ha kontakt med kinesiska barn. Kirsi Mantua-Kommonen från Auroraxplorer. Bild: Yle/Marica Hildén mantua-kommonen

Hon anser att skollägren är den bästa möjligheten vi har att locka flera kinesiska turister.

- Vi har fått möjlighet att bjuda hit researrangörerna tack vare att Finland har bra utbildning, de känner till Pisa-resultaten. Vårt trygga samhälle och den rena naturen är också trumfkort på den kinesiska marknaden.

Överflöd och föroreningar

Kinesiska barn kan få personliga kontakter tack vare lägren, men Mantua-Kommonen ser också på besöken ur ett klimatperspektiv.

- Vi har fört våra föroreningar till Kina då vi knappt har några industrier kvar i Europa. Vi vill köpa billiga saker och de tillverkas i Kina där utsläppen sker. Och vi tycker att det är hemskt med deras utsläpp.

- Nu kan vi ge barnen en möjlighet att njuta av ren luft, natur och mat. De får också se att man inte behöver leva i överflöd, så som de vill göra i Kina just nu.

Pengar flödar in i landet

Finländska och kinesiska skolelever ska ha kontakt med varandra då skollägren ordnas.

- Kina blir allt mera viktigt globalt sett och därför är det mycket bra för finländska barn att få kontakt med kinesiska barn, säger Kirsi Mantua-Kommonen.

Kinesiska gäster spelar curling i Kisakallio i Lojo.
De kinesiska researrangörerna gillade curling, men konstaterade att det inte är så lätt som det ser ut att vara. Kinesiska gäster spelar curling i Kisakallio i Lojo. Bild: Yle/Marica Hildén kineser curling lojo

Hon har också ett enkelt svar på vad kinesiska besökare betyder för det finländska samhället: pengar.

- Det är frågan om bra affärer då kineserna reser. De gör av med mycket pengar och sådana här skolläger behöver inte vara billiga.