Hoppa till huvudinnehåll

Nya sjukhusdirektören vill utveckla Borgå sjukhus

Leena Koponen
Leena Koponen är Borgå sjukvårdsområdes nya direktör. Leena Koponen Bild: Yle/Jeanette Winberg leena koponen

Den nya direktören för Borgå sjukvårdsområde tror att områdets profil kommer att förändras. Det gäller att hitta en balans mellan att utveckla tjänster, förbättra kvaliteten och bli mer kostnadseffektiva.

Leena Koponen säger genast att hon vill göra intervjun på svenska, det är bra att hon får öva på språket. De senaste sju åren har hon jobbat som vd för affärsverket HNS-Servis och det administrativa språket inom HNS är finska. Hon har redan märkt att de båda inhemska språken behövs i Borgå.

Leena Koponen började som ny direktör för Borgå sjukvårdsområde vid årsskiftet. Hon har endast två veckor bakom sig i sitt nya jobb. Det har varit intressant att sätta in sig i verksamheten, träffa människorna och höra deras tankar.

borgå sjukhus
borgå sjukhus Bild: Yle/Jeanette Winberg borgå sjukhus utifrån

– Borgå sjukhus verkar vara ett mycket bra, fungerande sjukhus, säger Koponen. Här finns en mycket sakkunnig och entusiastisk personal. Det samma gäller personalen på social- och hälsovårdstjänsterna ute i medlemskommunerna.

Lång karriär

Koponen har lång erfarenhet. Hon började som sjukskötare och avancerade sedan till avdelningsskötare, överskötare och ledande överskötare i huvudstadsregionen.

- Det borde hjälpa mig att snabbt få en överblick och att jag kan se var behoven finns.

Det är viktigt för sjukhuset att hela tiden utveckla sina tjänster för att bli mer kundorienterat. Patienterna måste få de tjänster de behöver och kvaliteten måste vara god och gärna bli ännu bättre. Kostnadseffektiviteten måste också förbättras.

– Det här är i och för sig saker som alla sjukhus just nu funderar på. Tjänster och processer måste hela tiden utvecklas. Jag hoppas vi kan göra det tillsammans med personalen.

– Jag tror man måste utveckla sjukhuset som en del av en större helhet eller ett nätverk. Det är sannolikt att det kommer några förändringar jämfört med Borgå sjukhus nuvarande profil. Det kommer ändå att vara ett jourande akutsjukhus. Men jag ser det inte som ett hot utan mer som en möjlighet.

Vill tala med personalen

Koponen har ännu inte hunnit träffa hela personalen, men säger att de som hon hunnit tala med tagit väl emot henne.

– Jag är intresserad av att tala med personalen. Jag vill veta hur de tänker. Jag har också märkt att det verkar lättare att samarbeta här eftersom det är ett mindre sjukhus. Om patienten har ett behov att konsultera med olika specialister så går det lättare här. Det är helt klart en styrka vi har.

Borgå sjukhus
Borgå sjukhus Bild: Yle/Jeanette Winberg borgå sjukhus

Förlossningsavdelningen i Borgå har kanske inlett sitt sista år. Om BB:s framtid vill Koponen inte spekulera, det är inte i direktörens händer utan nu väntar man bara på besked uppifrån.

Hon kan ännu inte ta ställning till fastigheternas skick, ett möte med lokalitetsavdelningen är inbokat senare på eftermiddagen.

Förtjust i Borgå

Leena Koponen är född i Helsingfors, bosatt i Esbo och märker att hon vet ganska lite om Borgå. Därför har hon nu börjat sätta sig in i stadens historia. Hon är helt tagen av den fantastiska naturen som ligger intill knuten på sjukhuset.

– Min man fick seriebiljetter till Konstfabriken i julklapp, så vi hoppas på många bra konserter under året. Mitt första intryck av Borgå är att det är en väldigt aktiv stad.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland