Hoppa till huvudinnehåll

Palola: Förhandlingarna om konkurrenskraften bör återupptas

Ordföranden för tjänstemannaorganisationen STTK Antti Palola hoppas att parterna på arbetsmarknaden än en gång försöker enas om ett sätt att öka Finlands konkurrenskraft. Det börjar bli bråttom, eftersom regeringens så kallade tvångslagar snart ska behandlas av riksdagen.

I Yles teveprogram Morgonettan sade Palola på lördagen att lagarna, som bland annat skulle skära i semesterrätten och göra söckenhelger till vardagar, inte är i någons intresse.

- Jag hoppas att alla parter nu under jul- och nyårshelgerna har funderat på saken. Alla måste ge avkall på något för att man ska kunna enas, sade Antti Palola.

Tre missar

Enligt Palola gjordes tre fatala misstag under höstens försök att enas om ett samhällsfördrag.

I augusti var det arbetsmarknadsparterna som inte ens kunde enas om vad man skulle diskutera som misslyckades.

Senare på hösten gjorde regeringen en missbedömning, då den så snabbt meddelade att den tar till de så kallade tvångslagarna för att nå sina mål.

Regeringen vill alltså se att Finlands konkurrenskraft förbättras med tio procent, i praktiken bland annat genom att sänka arbetsenhetskostnaderna.

Regeringens beslut att ingripa i det som traditionellt skötts av arbetsmarknadsparterna var illa berett och förhastat, tycker Palola. Enligt honom var det ett tecken på regeringens brist på erfarenhet.

Höstens sista miss var att förhandlingarna arbetsmarknadsparterna emellan bröt ihop i december. Det hängde enligt Palola ihop med att arbetsgivarsidan först ville garantera att ett eventuellt avtal blir heltäckande, innan man enades om innehållet. Det var enligt STTK-basen en underlig tågordning.

Deadline snart

Antti Palola hoppas nu att alla parter inser att det är värt att än en gång försöka enas.

Regeringen har för avsikt att föra vidare sitt lagpaket i februari eller mars. Det här innebär att trycket ökar på arbetsmarknadsparterna.

- Jag tror att eventuella diskussiontrevare nu inte förs i det offentliga, sade Antti Palola.

Enligt honom skulle alla parters trovärdighet lida om man misslyckades ännu en gång.

Nej till lägre lön för asylsökande

Ordföranden för tjänstemannacentralorganisationen sätter samtidigt tummen ner för idén att asylsökande kunde anställas med sämre villkor än finländare.

Det är inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet som i dagens Helsingin Sanomat säger att man borde kunna ge sämre lön till asylsökande, för att fler av dem skulle få jobb.

Enligt Orpo är det ingen omöjlighet att få några tiotals tusen personer i arbete.

Idén får ett svalt mottagande av STTK:s ordförande Antti Palola.

Palola sade att en lönesänkning för asylsökande inte är någon lösning.

- Vi ska inte skapa en låglönemarknad för invandrare, sade Antti Palola.

Enligt STTK-basen är olika lärlingssystem och modeller där man kombinerar jobb och studier ett bättre sätt att få in de asylsökande på arbetsmarknaden.