Hoppa till huvudinnehåll

Europaparlamentarikern utan mandat

Den tyska politikern Bernd Posselt.
Bernd Posselt. Den tyska politikern Bernd Posselt. Bild: EPA/ANDREAS GEBERT posselt

För den tyske kristdemokraten Bernd Posselt slutade Europavalet 2014 i en personlig katastrof. Efter 20 år i EU-parlamentet stod han plötsligt utanför. Men Posselt valde att fortsätta med jobbet i parlamentet i alla fall.

Sedan år 1979 har han arbetat i Europaparlamentet. De första 25 åren med olika assistentuppdrag, sedan år 1994 som Europaparlamentariker.

Att arbetet fick ett abrupt slut efter Europavalet i maj 2014 hade Bernd Posselt inte räknat med. Efter det har han ändå varit i parlamentet nästan lika ofta som förr.

– För mig har Europa och Europas enhet blivit något av en livsuppgift. För mig hänger det här inte på om jag har ett mandat eller inte, säger Posselt som representerar det bayerska kristdemokratiska systerpartiet CSU.

Varje månad i Strasbourg

Att Posselt tar uppgiften på allvar beskrivs väl bäst av att han fortsättningsvis åker till parlamentets alla sammanträden i franska Strasbourg. Det här gör han av rent intresse och utan att få någon ersättning.

– Om jag på min fritid vill jobba för Europa måste jag förstås vara väl underrättad och därför åker jag till parlamentets alla sammanträden.

Det här betyder att Posselt varje månad arbetar en vecka i Strasbourg. Han är så gott som fullständigt integrerad i sitt partis parlamentsgrupp, med det enda stora undantaget att han inte får delta i parlamentets direkta beslutsfattande.

– Till en början var det förstås en stor förändring. Att efter tiden som parlamentariker igen märka att man måste försöka driva sin politik genom andra, säger Posselt och han jämför gärna sitt nuvarande frivilligarbete med det assistentjobb han tidigare hade.

– Jag försöker ge råd och assistans och stå till buds med olika skrivelser inför viktiga debatter.

Siktet inställt på 2019

För att själv få tala och vara med och bestämma igen siktar Posselt nu på Europavalet 2019. Hans parti CSU har redan meddelat att man gärna ser honom som kandidat.

Att den stora Europavännen inte blev invald i det förra valet hängde på CSU:s dåliga valresultat. Posselt hade satts på en sjätte plats på partiets vallista. Posselt utgick från att platsen ger honom ett mandat och ville inte ställa till bråk om saken, vilket alltså senare skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut.

Men med eller utan mandat är Posselt ändå en person som får synlighet. Hans kamp för mänskliga rättigheter och demokrati har belönats med ett inreseförbud till Ryssland.

– Jag skulle känna mig kränkt om jag inte fanns med på listan. Jag hade i tiderna också inreseförbud till Sovjetunionen. Jag hoppas i alla fall att jag så snart som möjligt igen ska kunna resa genom ett demokratiskt Ryssland, säger Posselt.

Och tills det är möjligt att åka till Ryssland igen, fortsätter han i alla fall med sina resor till Strasbourg. För Europaparlamentet har han ingen avsikt att överge, varken till förmån för tysk eller för bayersk politik.

– Jag har skämtsamt sagt att jag hellre jobbar som portvakt vid Europaparlamentet än som president någon annanstans.