Hoppa till huvudinnehåll

Evenemang gav röst åt sexuellt trakasserade

lääppijät-evenemang
Skylt med texten: "1995 en man försökte röra mig i metron. Jag var 10 år. lääppijät-evenemang Bild: Yle #lääppijät

Sexuella trakasserier är inget nytt i Finland – det ville en grupp aktivister föra fram på söndagen med ett evenemang i Helsingfors där deltagarna fick berätta om sina egna upplevelser.

Diskussionen om sexuellt ofredande har gått het den senaste tiden. Ibland har diskussionen präglats av fördomar och rasism och man har till och med pratat om det hela som ett nytt fenomen. Det här ville initiativtagarna bakom söndagens evenemang rätta till.

Evenemanget som ordnades på Narinken i Helsingfors är en fortsättning på diskussionen som började på webben under hashtagen ”lääppijät”, det vill säga tafsarna.

Deltagarna fick skriva ner sina upplevelser av sexuella trakasserier och bli fotograferade. Syftet var att uppmärksamma att sexuella trakasserier alltid har funnits och att det händer alldeles för ofta.

Irena Bakic initiativtagare till #lääppijät-evenemanget som ordnades i Helsingfors den 17 januari 2016.
Irena Bakic är en av initiativtagarna till evenemanget. Irena Bakic initiativtagare till #lääppijät-evenemanget som ordnades i Helsingfors den 17 januari 2016. Bild: yle bakic

- Rösten av dem som upplevt trakasserier saknas i diskussionen och det kommer upp mycket sådant som egentligen inte hör till saken, som rasism till exempel, säger Irena Bakic som är en av initiativtagarna till evenemanget.

Inte ett ”invandrarproblem”

Med evenemanget ville man samtidigt betona att sexuella trakasserier inte är något som asylsökande hämtat med sig. Det här framgår också i nya uppgifter från polisen.

Asylsökande personer är misstänkta i omkring 15 våldtäktsfall och ett 20-tal fall av sexuella trakasserier förra året. Totalt fick polisen kännedom om mer än 1 200 fall av dessa brott i fjol.

Initiativtagarna hoppas att evenemanget uppmuntrar människor att prata mera öppet om sexuella trakasserier. Vi ska inte låta någon förminska våra upplevelser, säger Bakic.

- Jag har själv många gånger skyllt på mig själv, helt i onödan. För det är aldrig den personens fel som blir utsatt, säger hon.