Hoppa till huvudinnehåll

"Feministiskt självförsvar behövs också på webben"

En ny kurs i feministiskt självförsvar ordnas i början av mars på Arbis. Kursledarna vill fokusera också på självförsvar mot nättroll. Logga för kurs i feministisk självförsvar feministisk självförsvar

Ledaren för Arbis kurs i feministiskt självförsvar utsattes själv för näthat när hon senast ordnade kursen. Nu efterlyser hon riktlinjer för hur den som attackeras på webben ska gå till väga.

När Minerva Peijari senast ordande en kurs i feministiskt självförsvar grundade hon ett evenemang på Facebook. Strax före anmälningstiden gick ut fylldes evenemangssidan av obehagliga och osakliga påhopp.

- När det händer första gången är man helt oförberedd. Därför är det bra att träna på förhand, säger Minerva Peijari.

Gör polisanmälan

När Peijari drabbades var hon främst chockad och gjorde till exempel aldrig någon brottsanmälan.

- Det var dumt av oss. Men det fanns heller inga direkta hot i kommentarerna, utan de handlade mest om att kvinnor är skit på olika sätt.

Efter det lärde sig Peijari att det lönar sig att ta stöd av varandra och av människor som upplevt liknande påhopp.

Men det fanns heller inga direkta hot i kommentarerna, utan de handlade mest om att kvinnor är skit på olika sätt.― Minerva Peijari

- De vet till exempel att man genast ska ta skärmdumpar på allt som skrivs, så att man har bevis när man gör en anmälan.

Ta alltid skärmdumpar

Minerva Peijari uppmanar alla som utsätts för osakligheter på nätet att dokumentera dem genom att ta en skärmdump och anmäla kommentarerna till den som administrerar sajten. Om det handlar om direkta hot ska man alltid också göra en polisanmälan.

Vad kan man då göra om man utsätts för osakligheter som inte är direkta hot, till exempel mansplaining, det vill säga när en man dumförklarar en kvinna i sina kommentarer?

- Det kan löna sig att ta en paus och till exempel säga "jag vill inte diskutera det här med dig för du tar inte hänsyn till mitt perspektiv" eller "förstår du att du kränker mig?".

Enligt Peijari förstår inte alla som sysslar med till exempel mansplaining vad de håller på med, utan kan tro att de hjälper eller ger goda råd.

Säg åt dig själv "de talar inte om mig, det är bara människor som mår dåligt eller som vill provocera".― Minerva Peijari

- Då kan det vara bra att bryta ner det åt dem: "Förstår du att när du säger sådär, så förorsakar det det här."

Ta det inte personligt

I övrigt uppmanar Minerva Peijari alla som utsätts för påhopp på nätet att försöka att inte ta det personligt.

- Säg åt dig själv "de talar inte om mig, det är bara människor som mår dåligt eller som vill provocera". Försök försvara din egen själkänsla och skydda dig själv.

Påhopp på nätet är ett mycket nyare fenomen, än trakasserierna ute på allmänna platser, och därför finns inte så mycket riktlinjer ännu.

När man möts av riktigt dåliga argument kan man lägga upp en vetenskaplig artikel.― Minerva Peijari

Peijari berättar att det bland annat finns planer på en databas med vetenskapliga artiklar om till exempel mäns och kvinnors hjärnor.

- När man möts av riktigt dåliga argument kan man lägga upp en vetenskaplig artikel. Det gäller att sprida den vettiga information vi har, så att det inte bara blir min åsikt och din åsikt.

Kursen i feministiskt självförsvar ordnas på helsingfors Arbis 4-5 mars. Kursledare är Minerva Peijari och Sara Kymenvaara. Kursen är öppen för dem som uppfattas som kvinnor av samhället i alla åldrar. Än så länge ordnas det inte kurser i feministiskt självförsvar för män i huvudstadsregionen.

Kommentarer

Inlagt av

Lär hon också ut skillnaden mellan uttrycksfrihet/legitim kritik och "troll"? Det kan tyckas att alla som ifrågasätter feminismen på internet är "troll".

Inlagt av

Är inte skärmdumppar dåliga bevis? Jag kom att tänka på en bevisgenerator som the pirate bay hade för 10 år sen där man kundde fylla i den man ville ange och så skapade den en bild som såg ut som en skärmdump utifrån vad man fylt i :)

Inlagt av

Är det inte lite sexistiskt att denna kurs enbart verkar fokusera på kvinnor lidande på nätet? Män är väl lika utsatta för näthat som kvinnor eller menar kursledaren att kvinnor är svagare än män när det kommer till näthat? Det är ju inte så värst feministiskt...

Hur skulle det vara om man skulle sluta att med våld hela tiden dela in människor i grupper beroende på VAD man är utan istället fokusera på VEM man är. Gruppindelningar skapar enbart ett VI och DE perspektiv och gynnar på inget sätt jämställdhet.

ps. Ett sexistiskt uttryck som feminism behövs inte i ett land som Finland mera, använd egalitarism istället som verkligen förespråkar jämställdhet.

Inlagt av

Tänk vad ofta vi män får höra detta. Och bryr vi oss? Nä, det finns annat att ägna tiden åt än att läsa kommentarsfälten. Man vet ju vad det är för typ av människor som håller på. Att riktiga män skulle hålla på och klanka ner på kvinnor tror jag inte existerar. Inte ens när de blir provocerade. Däremot kan man känna ilskan välla fram när man blir sammanbuntad med drägget. Det finns också en skiljelinje och det är hur långt ett skämt kan gå för att ta ett exempel. Att skämta med folk du känner respektive inte känner är en stor skillnad. Där får du ta konsekvenserna som en man, men det behöver du inte göra genom anonymiteten. Alltså är den till skada för folk som hänger på nätet och vill ha snabba reflektioner på sina åsikter. Kvinnor kan, precis som män, vara ytterst provocerande och det medvetet eftersom man vet att chansen då är större att få gensvar. Samtidigt påtar sig många offerrollen och går ut och gråter och säger hur dumma karlarna är som yppar sådana vidrigheter inför öppen ridå. Alltså, vänner, min rekommendation är egentligen inte konstigare än att dels; avhålla sig från provocerandet och dels; ger du dig in i leken får du också tåla den. Konstigare än så är det ju faktiskt inte. Håller ni inte med mig?

Inlagt av

Skärmdumpar är mycket bra för eget bruk i kombination med att en anmälan har gjort till de som administrerar sidan. På vissa tjänster raderas nämligen osakliga inlägg och försvinner för alltid.

Och nej, män utsätts i betydligt mindre grad av näthat än vad kvinnor gör. BETYDLIGT mindre! Men det är inte en tävling. Men man behöver inte fokusera på alla problem hela tiden. T.o.m. många män föredrar ju att lösa ett problem åt gången. "Ja ja, men män måste gå i milin men inte kvinnor?". Get a room.

Feminism är fel ord säger du? Det har jag inte tänkt på förrut. Låt oss fokusera på ordet feminism istället för själva problemet med näthat.

Inlagt av

Påhopp och ad homimem är förstås inte acceptabla, men mellan raderna låter det här som att så fort feministen möter minsta motargumentation ska hon kväva debatten genom att säga att hon känner sig "kränkt". Måste säga att det är en väldigt märklig inställning om man vill föra en konstruktiv debatt. Inse att det finns människor med andra åsikter.

Inlagt av

Bästa sättet att skydda sig mot alla påhopp är att sluta tvärt med allt som heter nätet (sluta med facebook, twitter, instagram och andra sk. sociala medier eller vad de nu sen heter). Ta datorn, skicka bara e-post till bara de som är pålitliga vänner eller en hederlig skrivmaskin eller papper och penna och skriv brev som man gjorde förr. Facebook och twitter är bara miljardbusiness för amerikanska aktieägare.

Inlagt av

Douglas V. Porpora menar att feministerna inte ska överlåta sanningen åt männen. Han har rätt. Sanningen blir nämligen inte mindre av att den kapas. En annan blir inte lögnare av att någon vill ta plats.

En ytterligare viktig insikt, säger Porpora, är att man ska skilja mellan ett påstående och personen bakom det. Är en person eller en grupp själva ämnet, går det ofta fel. Diskuterar en saklig lärare ett barns inlärningssvårigheter med föräldrarna, är det inte barnets människovärde som diskuteras. Barnet kan vara smart. Ingår ändå den personliga kränkningen som en förväntning, eller rent av en del i en teori, har man orsak att bli kränkt för att visa på riktigheten i sin uppfattning. Då kan oförmåga att försvara sig i sak bli en del i den bevisföring som riktas mot de skyldiga. Bristen i teorin är då dess styrka.

Ibland löses en konflikt i människan om kampen mellan idealiserade och föraktade objekt separeras, så att man själv identifierar sig med de förra samtidigt som man hittar adekvata representanter de senare i den yttre verkligheten. Då kan det vara viktigt att leta fram och sprida andras näthat för upprätthållandet av en inre kohesion.

Ett självförsvar utgår ju från att andra finns. Självbehärskning, en minst lika viktig kunskap, är svårare att lära ut.

Inlagt av

Till skillnad från Erik, som påstår att kvinnor drabbas värst, har jag fakta att hänvisa till. Det är det ansedda forskningscentret Pew Research Center som undersökt detta fenomen. Kvinnor drabbas alltså INTE värst.
"Overall, men are somewhat more likely than women to experience at least one of the elements of online harassment, 44% vs. 37%. In terms of specific experiences, men are more likely than women to encounter name-calling, embarrassment, and physical threats."
http://www.pewinternet.org/2014/10/22/online-harassment/

Inlagt av

Undersökningen som Pew gjort säger väldigt klart att det är just unga kvinnor som råkar värst ut för trakasserier pga sitt kön. Läs också stycket med rubriken: Young women experience particularly severe forms of online harassment.

Inlagt av

Nej "fakta-frida" läser det korrekt, du cherrypickar ut en kategori var kvinnor har det värst och tror att det på något sätt skulle bevisa något.

Inlagt av

Nej, jag plockar fram den del av undersökningen som är relevant med tanke på vad artikeln handlar om. Artikeln handlar om feministiskt självförsvar. Och jo, då är gäller det att ha ögonen på bollen och veta var skon klämmer.

Inlagt av

Jag tycker ordet 'mansplaining' är ytterst kränkande. Kvinnor dumförklarar män minst lika ofta om inte oftare. Hur ofta hör man inte "du förstår inte för du är man"? Bortsett från denna subjektiva användning av sexistiskt uttryck så var det en bra artickel.

Inlagt av

Det artikeln inte tydligt nämner är att feministiskt självförsvar är ett helhetskoncept och att näthat bara är en av otaliga saker som kan tas upp på en kurs i ämnet. Den kurs som ordnas nu kommer inte att fokusera speciellt på näthat. Det är en grundkurs i feministiskt självförsvar; fysiskt, psykiskt och verbalt.

Varför kallas det feministiskt självförsvar, inte bara självförsvar för kvinnor? - För att det bygger på feministisk teori om jämställdhet. Grunden ligger i att kvinnor ofta (inte alltid) möter andra motsättningar än män. Och vice versa.
Därför har det betydelse att den här kursen är riktad till kvinnor, inte till män, inte till både och.

Det är klart att inte bara kvinnor blir utsatta för saker de behöver försvara sig för. Män behöver också göra det. Ofta (inte alltid) är det ganska olika saker och då behöver man olika försvar. Män kanske kunde ordna en egen kurs där man lär sig hur man försvara sig mot t.ex. verbala påhopp eller annat som män oftare än kvinnor blir utsatta för.

Som artikeln säger: jag efterlyser riktlinjer för hur man skall göra när man blir utsatt för näthat. Och ja, det finns tydlig skillnad mellan diskussion av olika åsikter, trollande, personliga påhopp och rent olagliga uttalanden. Alla kunde må bra av att lära sig dem. De svar jag gav i artikeln är inte modellsvar, som man kan använda när som helst. Varje diskussion och situation är unik och hur man hanterar den är ju upp till en själv. En del har mer skinn på näsan än andra, men alla är värda respekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen