Hoppa till huvudinnehåll

"Feministiskt självförsvar behövs också på webben"

En ny kurs i feministiskt självförsvar ordnas i början av mars på Arbis. Kursledarna vill fokusera också på självförsvar mot nättroll. Logga för kurs i feministisk självförsvar feministisk självförsvar

Ledaren för Arbis kurs i feministiskt självförsvar utsattes själv för näthat när hon senast ordnade kursen. Nu efterlyser hon riktlinjer för hur den som attackeras på webben ska gå till väga.

När Minerva Peijari senast ordande en kurs i feministiskt självförsvar grundade hon ett evenemang på Facebook. Strax före anmälningstiden gick ut fylldes evenemangssidan av obehagliga och osakliga påhopp.

- När det händer första gången är man helt oförberedd. Därför är det bra att träna på förhand, säger Minerva Peijari.

Gör polisanmälan

När Peijari drabbades var hon främst chockad och gjorde till exempel aldrig någon brottsanmälan.

- Det var dumt av oss. Men det fanns heller inga direkta hot i kommentarerna, utan de handlade mest om att kvinnor är skit på olika sätt.

Efter det lärde sig Peijari att det lönar sig att ta stöd av varandra och av människor som upplevt liknande påhopp.

Men det fanns heller inga direkta hot i kommentarerna, utan de handlade mest om att kvinnor är skit på olika sätt.― Minerva Peijari

- De vet till exempel att man genast ska ta skärmdumpar på allt som skrivs, så att man har bevis när man gör en anmälan.

Ta alltid skärmdumpar

Minerva Peijari uppmanar alla som utsätts för osakligheter på nätet att dokumentera dem genom att ta en skärmdump och anmäla kommentarerna till den som administrerar sajten. Om det handlar om direkta hot ska man alltid också göra en polisanmälan.

Vad kan man då göra om man utsätts för osakligheter som inte är direkta hot, till exempel mansplaining, det vill säga när en man dumförklarar en kvinna i sina kommentarer?

- Det kan löna sig att ta en paus och till exempel säga "jag vill inte diskutera det här med dig för du tar inte hänsyn till mitt perspektiv" eller "förstår du att du kränker mig?".

Enligt Peijari förstår inte alla som sysslar med till exempel mansplaining vad de håller på med, utan kan tro att de hjälper eller ger goda råd.

Säg åt dig själv "de talar inte om mig, det är bara människor som mår dåligt eller som vill provocera".― Minerva Peijari

- Då kan det vara bra att bryta ner det åt dem: "Förstår du att när du säger sådär, så förorsakar det det här."

Ta det inte personligt

I övrigt uppmanar Minerva Peijari alla som utsätts för påhopp på nätet att försöka att inte ta det personligt.

- Säg åt dig själv "de talar inte om mig, det är bara människor som mår dåligt eller som vill provocera". Försök försvara din egen själkänsla och skydda dig själv.

Påhopp på nätet är ett mycket nyare fenomen, än trakasserierna ute på allmänna platser, och därför finns inte så mycket riktlinjer ännu.

När man möts av riktigt dåliga argument kan man lägga upp en vetenskaplig artikel.― Minerva Peijari

Peijari berättar att det bland annat finns planer på en databas med vetenskapliga artiklar om till exempel mäns och kvinnors hjärnor.

- När man möts av riktigt dåliga argument kan man lägga upp en vetenskaplig artikel. Det gäller att sprida den vettiga information vi har, så att det inte bara blir min åsikt och din åsikt.

Kursen i feministiskt självförsvar ordnas på helsingfors Arbis 4-5 mars. Kursledare är Minerva Peijari och Sara Kymenvaara. Kursen är öppen för dem som uppfattas som kvinnor av samhället i alla åldrar. Än så länge ordnas det inte kurser i feministiskt självförsvar för män i huvudstadsregionen.

 • Oxfam: Åtta män äger mer än halva världen

  Klyftan mellan världens rikaste och fattigaste växer.

  Världens åtta rikaste män äger mer än den fattigaste hälften av jordens befolkning. Den brittiska hjälporganisationen Oxfam vädjar till toppmötet i Davos om att göra något åt den växande klyftan mellan världens rikaste och de allra fattigaste.

 • Dubbelt så många blir mamma utan partner - vanligast i Nyland

  Fertilitetsbehandlingarna för kvinnor utan partner ökar.

  Antalet barn som föds genom fertilitetsbehandlingar för kvinnor utan partner har fördubblats på tio år. Det har Folkhälsan märkt och ordnar nu föräldrakurs för ensamstående mammor. Nina Nyman som blev mamma för ett år sedan upplever att stödet från rådgivningen och på BB varit bra.

 • HFC slog TiPS i målrik futsalmatch

  Målfesten bjöd på 15 mål i Hangö idrottshus.

  Hangölaget Hanko Futsal Club besegrade TiPS från Vanda i herrarnas division 2 i futsal på söndag kväll. I matchen som spelades i Hangö idrottshus gjordes hela 15 mål.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen