Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsk ska utvecklas som en föregångare

Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka och uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa.
Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka och uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa smider stora planer för framtiden. Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka och uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa. Bild: Yle / Hanna Othman taitopaikka

Runt 13 procent av Lappträsks invånare är arbetslösa. Det hoppas kommundirektören att hon nu hittat en lösning på. Mycket annat positivt är också på gång i Lappträsk.

– Taitopaikka ska bli ett ställe där våra arbetslösa kan förbättra sina yrkeskunskaper och komma i kontakt med lokala företag, säger kommundirektören Tiina Heikka.

Hon har en vision om en träningscentral, en pool för kunnande som hon själv uttrycker det. Lappträsk har fått stöd från TE-byrån för projektet som ska främja sysselsättningen. Det är bara en pusselbit i det som ska hjälpa Lappträsk bli en föregångare.

Skolans gamla slöjdsal får nytt liv

Platsen man tänker öppna Taitopaikka på är utmärkt. Efter att högstadiet och gymnasiet i Porlom stängdes har metall- och träslöjdsalarna stått tomma, förutom en del verksamhet på kvällarna. Här kan arbetslösa nu lära sig nya kunskaper eller hålla gamla i liv.

Metallverkstaden i Taitopaikka, Lappträsk.
Metallslöjdsalen kommer till användning. Metallverkstaden i Taitopaikka, Lappträsk. Bild: Yle / Hanna Othman taitopaikka

– Där borta kommer det att bli datorsal och så finns det dessutom ett övningskök som tidigare användes för lektionerna i huslig ekonomi. Man ska kunna ta allt från datakörkort till hygienpass här under samma tak, berättar Heikka glatt medan hon visar runt i huset.

Just nu letar man efter företag som kunde fungera som mentorer för de som söker sig till Taitopaikka. Alla parter borde kunna dra nytta av konceptet; de arbetslösa kommer i kontakt med potentiella arbetsgivare och arbetsgivarna hittar lokal arbetskraft.

Taitotalo i Lappträsk.
Taitotalo blir centrum för den nya verksamheten som ska råda bot på arbetslösheten i Lapträsk. Taitotalo i Lappträsk. Bild: Yle / Hanna Othman taitotalo

– Lappträsk är en så liten kommun att om ens en person får anställning så är det stort för oss.

Uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa tror att kommunens ungdomar kommer att använda sig av Taitopaikkas service.

– Alla verktyg som förbättrar ungdomars arbetsmöjligheter är välkomna. Dessutom har många önskat någonting att göra, en orsak att gå ut genom dörren varje dag. Taitopaikka kan också hjälpa med sociala färdigheter man behöver ha på en arbetsplats; hur man ska bemöta folk i olika åldrar och situationer.

Ett stolt folk

Joonas Honkima kommer från Kouvola och ser med en utomståendes ögon på det som händer i Lappträsk. Han tycker att det i den lilla kommunen finns mycket energi att förverkliga saker.

– Det är spännande att se vilken enhetlig grupp Lappträskborna är. Fast det bara finns 2 800 invånare i kommunen så har de en egen identitet. Lappträsk är inte bara ett ställe man bor på, utan man är stolt över att vara Lappträskbo.

Uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa.
Joonas Honkimaa säger att det finns en fin känsla av gemenskap i Lappträsk. Uppsökande ungdomsarbetare Joonas Honkimaa. Bild: Yle / Hanna Othman taitopaikka

Motion och äldreomsorg

Förutom att hitta jobb för de arbetslösa vill man också tänka om äldreomsorgen. Heikka pratar om människonära äldreomsorg, och man har bjudit in kommuninvånarna för att berätta hur de vill att de äldre ska skötas.

Dessutom ska både kommunanställda och invånare börja röra på sig mera med genom kampanjen Rör på dig och må bra.

Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka.
Kommundirektör Tiina Heikka säger att det är en bra "drive" just nu i kommunen. Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka. Bild: Yle / Hanna Othman taitopaikka

Kommundirektör Tiina Heikka håller med om att det är en positiva utveckling på gång.

– Vi pratade med de förtroendevalda och tänkte att nu är det dags att tänka om. Vi ska utveckla kommunen som föregångare.