Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: EU-bensinskatt problematisk men värd diskussion

En bränslepump
En bränslepump Bild: EPA/Oliver Berg förbrukning

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble föreslår att EU kunde införa en extraskatt på bensin, för att på så sätt få resurser att lösa flyktingkrisen. Finansminister Alexander Stubb (Saml) tycker förslaget är värt att diskutera.

Schäuble kastade fram idén i tidningen Süddeutsche Zeitung på lördagen.

- Om det inte finns tillräckligt med medel i de nationella budgetarna och i EU:s budget, kunde man till exempel komma överens om en extra avgift på bensin, sade han till tidningen.

Schäuble betonade att Schengen-områdets yttre gräns måste skyddas, och att skyddet inte får bli lidande för att resurser saknas.

Finansministern säger sig vara beredd att bilda en koalition av länder som är villiga att betala även om alla medlemsstater inte skulle vilja delta i den gemensamma skatten.

Stubb välkomnar alla förslag

Finansminister Alexander Stubb (Saml) anser att idén öppnar för diskussion, men den skulle vara väldigt svår att förverkliga.

Det här eftersom det i nuläget inte finns någon vilja att höja totalskattegraden och också för att skattefrågor är en nationell angelägenhet. Och det här skulle vara en slags EU-skatt, säger Stubb.

Finansministrarna Alexander Stubb och Wolfgang Schäuble juni 2015.
Finansministrarna Alexander Stubb och Wolfgang Schäuble. Finansministrarna Alexander Stubb och Wolfgang Schäuble juni 2015. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET wolfgang schäuble

Skulle då Finland vara redo att ansluta sig till vad Schäuble kallar ”koalitionen av villiga länder”?

- Ur Finlands synvinkel är förslaget i det här skedet problematiskt. Jag vill ändå inte direkt slå ner alla förslag, för vi måste hela tiden söka efter nya kreativa sätt att lösa den här krisen. Man måste kunna diskutera alla förslag, säger Stubb.

Klart nej från Soini

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) avfärdar däremot genast idén om en gemensam EU-bensinskatt. Han säger att skattepolitik inte hör hemma i EU och att kostnaderna för flyktingarna ska tas ur EU:s budget.

Enligt Soini kommer Finland absolut inte ta del av ett sådant här initiativ.

- Jag skulle se det som ett ytterst dåligt och allvarligt precedensfall att man på det här viset skulle skapa en genväg till EU:s beskattningsrätt. Det skulle steg för steg leda till andra EU-skatter, säger han.

Enligt Stubb diskuterades bensinskatten kort under eurogruppens och Ekofinrådets möte i veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes