Hoppa till huvudinnehåll

Aalto säger upp 190

Aalto-universitetet gör sig av med över 300 anställda.
Aalto-universitetet gör sig av med över 300 anställda. Bild: Jyrki Lyytikkä /Yle Aalto-universitetet,Universitet och högskolor

Samarbetsförhandlingarna vid Aalto-universitetet har avslutats och det beräknas att 190 personer sägs upp. Dessutom minskas personalen med cirka 130 personer före slutet av 2018 via bland annat pensioneringar.

Förhandlingarna berörde hela personalen (ca 4 100 personer) med undantag för professorer.

Det är sorgligt att det blev så här, men samtidigt var vi föreberedda på uppsägningar.― Seija Kilma, personalföreningens huvudföretroendeman

- Det är sorgligt att det blev så här, men samtidigt var vi föreberedda på uppsägningar. Och 320 personer är åtminstone 30 färre än det som sades tidigare, säger Seija Kilma, personalföreningens huvudföretroendeman.

Då samarbetsförhandlingarna inleddes uppskattade ledningen att till och med 350 kan bli uppsagda.

Vem som sägs upp klarnar inom januari

Vem som sägs upp klarnar den 29 januari. Och enligt Kilma är det svårt att säga hur universitetets verksamhet påverkas innan dess.

- Kärnverksamheten har ledningen lovat trygga.

Enligt Kilma borde uppsägningarna inte påverka studenternas vardag nämnvärt.

- Vi håller på att förnya kandidat- och magisterprogrammen, så för tillfället pågår både de nya och de gamla programmen och vi har därför en hel del kurser. När vi har förnyat programmen så minskar antalet kurser och vi borde då klara oss med mindre personal. Men det återstår att se hur det går.

Sparar ca 17 miljoner euro per år

Staten skär ner på finansieringen till Aalto-universitetet med cirka 66 miljoner euro till slutet av år 2018. De åtgärder som nu vidtas kommer att medföra inbesparingar på cirka 17 miljoner euro per år. Resten av pengarna ska sparas genom bland annat mindre kostnader för lokaler och inköp.

Aalto-universitetet består av sex högskolor med närmare 20 000 studerande. Universitetet skapades år 2010 genom en sammanslagning av Tekniska högskolan, Handelshögskolan och Konstindustriella högskolan.

Många andra universitet och högskolor i Finland har fått liknande besked och samarbetsförhandlingar med personal är på gång.

Helsingfors universitet har redan publicerat planer på att skära ner väsentligt i förvaltningen, och fortsättning följer senare i januari. Åbo Akademi har meddelat att de inte blir klar med sina samarbetsförhandlingar inom utsatt tid.

Artikeln uppdaterades 18.1 kl.16.45 med kommentarer av Seija Kilma, personalföreningens huvudföretroendeman.

Läs också