Hoppa till huvudinnehåll

Åboföretag får miljoninvestering

Man jobbar framför sin dator.
Man jobbar framför sin dator. Bild: Creative commons/Picjumbo hemmakontor

IT-företaget Vaadin från Åbo får en investering på nästan sex miljoner euro. Det betyder att företaget nu kan anställa uppemot 50 personer i Åbo.

Vaadin är ett it-bolag som bygger på open-source, eller öppen källkod. Något förenklat tillverkar företaget verktyg för programutvecklare som gör det lättare för stora företag som banker och försäkringsbolag att bygga webbapplikationer.

Fått in foten internationellt

Vaadin har redan nu fått in foten på den internationella marknaden och har kontor både i Tyskland och USA och många stora företag som till exempel Nordea och Kemira använder Åboföretagets tjänster på ett eller annat sätt.

Fortune-100

  • Affärsmagasinet Fortune rankar varje år världens största företag baserat på inkomster.
  • 40 procent av Fortune-100 företagen i USA och Finland använder Vaadins tjänster.

Nu kan företaget bli ännu större då man lyckats kamma hem 5,5 miljoner euro i investeringspengar. Marknadsföringschef Fredrik Rönnlund berättar att företaget kommer att investera pengarna i produktutveckling och marknadsföring.

- Vi omsätter totalt 10 miljoner så det här är stora pengar för oss. Det här betyder att vi kan utveckla våra produkter men också att vi kan anställa mer folk, säger Rönnlund.

Anställer fler i Åbo

Trots att man nått ut på den internationella marknaden är det i Åbo satsningen kommer att synas. Företaget har i dag 103 anställda. Några jobbar vid kontoren i Tyskland och USA men över 90 av de anställda är stationerade i Åbo.

Fredrik Rönnlund, marknadsföringschef vid företaget Vaadin i Åbo
Fredrik Rönnlund, marknadsföringschef vid Vaadin. Fredrik Rönnlund, marknadsföringschef vid företaget Vaadin i Åbo Bild: Yle/Johanna Ventus fredrik rönnlund från vaadin

- Det är i Åbo vi kommer att satsa mest. Jag skulle gissa att vi i år kan anställa upp emot 50 personer, säger Rönnlund.

Att man satsar i Åbo är givet berättar Rönnlund som lyfter fram Åbos betydelse för företaget.

- Åbo som ort betyder att vi fått jättebra programutvecklare tack vare universiteten Åbo Akademi och Åbo universitet. Dessutom är kostnadsnivån hanterbar här jämfört med till exempel Helsingsforsregionen. Så det har betytt mycket för oss att kunna vara här i Åbo.

Framgångsreceptet stavas gratis verktyg och gott rykte

Förutom kompetensen från Åbo är det enligt Rönnlund modellen med öppen källkod som är nyckeln till företagets framgång.

- Vi har tagit oss in på gräsrotsnivå. Vi talar samma språk som programutvecklarna och efter att de fått pröva våra tjänster gratis har ordet spritt sig. Våra verktyg är gratis men vi bygger också in olika kommersiella tjänster och så länge folk är nöjda vill de också ha hjälp med andra projekt.

Öppen källkod

  • Öppen källkod bygger på att upphovsmannen bakom en programvara delar med sig av källkoden.
  • Programvaran är alltså gratis men leverantören kan istället ta betalt för tjänster som till exempel installation och support
  • Namnet kommer från engelskans open source

Men bakom framgången ligger också år av hårt arbete konstaterar marknadsföringschef Fredrik Rönnlund.

- Vi deltar i ungefär 50 konferenser per år där vi berättar om hur livet blir enklare med våra produkter. Vi började 2001 och det tog åtta år innan det började växa överhuvudtaget. Efter år 2009 har det tagit fart och nu har vi jobbat hårt i 15 år.

Bakom investeringen på 5,5 miljoner står svenska eEquity och Teollisuussijoitus från Finland.

Läs också