Hoppa till huvudinnehåll

Björnen är Finlands nationaldjur

Björnen är Europas största rovdjur
Björnen är Europas största rovdjur Bild: Bold Stock björn

Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor.

Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor. För fornfinländare var björnen ett heligt djur och nuförtiden ordnas björnsafarin för dem som vill se en livslevande björn i naturen. För finländare är björnen ett kärt barn med många namn. Det finns nämligen cirka 200 olika benämningar för björnen i det finska språket (t.ex. otso, mesikämmen, kontio.)

Björnfamilj i skogen
Björnfamilj i skogen Bild: Yle/Pentti Kallinen björnfamilj

Utbredning

Det finns en god chans att möta en brunbjörn i skogen; det lufsar nämligen kring 1600 björnar ute Finlands skogar. Det förekommer björnar i hela landet förutom på Åland. Flest björnar finns det i östra Finland och i Lappland. Utanför Finland förekommer brunbjörnen i Skandinavien, Ryssland, Asien, norra delarna av Nordamerika och vissa bergstrakter av södra Europa.

brunbjörnens utbredning
brunbjörnens utbredning Bild: wikimedia commons brunbjörnens utbredning

Vem är snabbare?

Usain Bolts hastighet är som bäst 44,7 km/hBjörnen springer 60km/h
Usain Bolt eller brunbjörn. Vem är snabbare? Bild: EPA/SRDJAN SUKI, Yle/Pentti Kallinen

Kännetecken

Björnens päls är mycket tät och färgen varierar från svartbrun till gulbrun. Med sina runda och små öron kan björnen höra en människa på 200-300 meters avstånd. Förutom sitt utvecklade hörselsinne har brunbjörnen även ett utmärkt luktsinne. Björnen kan känna igen människans lukt på ett avstånd på flera kilometer. Däremot är björnens synsinne inte speciellt utvecklat. Björnen kan springa t.o.m. 60 km/h. Det betyder att björnen springer snabbare än världens snabbaste människa. Dessutom är den en skicklig klättrare och simmare.

Brunbjörnar brottas
Brunbjörnar brottas Bild: Yle/Pentti Kallinen brunbjörn
En björn i skogen
En björn i skogen Bild: Pentti Kallinen björn

Björnens läte

Björnhonan kommunicerar med sina ungar genom ett ”blåsljud” med vilket honan varnar sina ungar eller kallar på ungarna som kommit för långt från henne. Blåsljud kan också höras när björnen drar in luft i sina näsborrar och utforskar sin omgivning. Björnar kan ”kurra” när de mår bra. Björnungarna t.ex. kurrar när de diar. När björnen morrar eller vrålar varnar den andra björnar eller människor att inte komma för nära. Björnar vrålar också när de slåss med varandra.

Björnens föda

Björnen är en allätare med god aptit och dess kost består av det som bäst finns tillgängligt. På våren äter björnen myror, kadaver och älgkalvar. En hungrig björn kan döda en vuxen älg eller ren och äta tiotals kilo kött på en dag. Under sommaren och hösten äter björnen sig fet inför vintern. Blåbär, kråkbär och lingon utgör den största delen av födan, men björnen äter också gärna insekter, olika växter, honung, fiskar, fåglar och däggdjur.

Björnen sover vintersömn

Under vintern går brunbjörnen i ide. Björnen letar upp ett tryggt ställe att sova i som t.ex. en urgrävd myrstack eller en grotta i ett berg. Under vintersömnen sjunker björnens kroppstemperatur och andningstakt. Björnen kan förlora t.o.m. en tredjedel av sin kroppsvikt under vintersömnen. Björnen föder sina ungar under vinteridet. Ungarna är vanligtvis 1-4 stycken. Vid födseln väger björnungarna bara några hundra gram.

Sovande björn
Sovande björn Bild: Bold Stock sovande björn

Finlands farligaste rovdjur

Björnen är det farligaste rovdjuret i Finland och Europas största rovdjur. Oftast är björnen skygg och undviker närkontakt med oss människor, men en skadad björn är alltid farlig. Det är också farligt att hamna mellan en björnhona och dess ungar. Om man träffar en björn ska man ta det lugnt och inte börja springa iväg eller klättra upp i ett träd. Om du ser en björn på långt håll är det bäst är att visa respekt och sakta gå därifrån. Om du ser en björn på nära håll kan du spela död för att visa att du inte är ett hot mot björnen.

Björnen spetsiga tänder
Björnen spetsiga tänder Bild: Yle/Arja Lento björnens tänder
En björn attackerade en man i Orivesi
En björn attackerade en man i Orivesi Bild: Anne Savin/Yle björntass

Fakta om brunbjörnen

Brunbjörn (Ursus arctos)
Europas största rovdjur
Längd: 130–280 cm
Vikt: 60–300 kg
Livslängd 30-40 år
Föda: Allätare

Grundskola, åk 3-6

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix