Hoppa till huvudinnehåll

Höghus planeras i Ekenäs centrum

Karta där området vid Järnvägsgatan-Liljedahlsgatan i Ekenäs är inritat.
På det utmärkta området på kartan kan det kanske byggas höghus i framtiden. Karta där området vid Järnvägsgatan-Liljedahlsgatan i Ekenäs är inritat. Bild: Raseborgs stad liljedahlsgatan,Ekenäs

Höghusen kan ploppa upp som svampar i Ekenäs, i alla fall om staden får som den vill. Raseborg vill se nya, moderna höghus för uppemot 180 invånare nära centrum.

Det är området vid Järnvägsgatan och Liljedahlsgatan som ligger på skissbordet. I praktiken betyder det området mellan matbutikerna Lidl och K-supermarket.

Detaljplanen beskrivs som föråldrad och tanken är nu att planlägga området på nytt. Det är staden och privata markägare som äger marken på området.

Ekenäs järnvägsstation
Området är i närheten av järnvägsstationen i Ekenäs. Ekenäs järnvägsstation Bild: Yle/Monica Slotte ekenäs järnvägsstation,Ekenäs

Fokus ligger på höghusbetonat boende för mellan 150 till 180 personer. Det utreds också möjligheter till serviceboende.

Tanken är att en ny plan skulle vara klar för godkännande nästa år. Stadsstyrelsen i Raseborg behandlar planläggningsprogrammet för åren 2016-2020 ikväll (18.1).

Flyttar centrum bort från torget?

Om det byggs mera bostäder i närheten av järnvägsstationen är det möjligt att Ekenäs centrum flyttar till området kring Järnvägsgatan och matbutikerna.

En del invånare anser att Ekenäs centrum redan i dag ligger just där. Det blir ännu tydligare om det byggs en massa bostäder i området, tycker en kvinna.

- Det är inte bra. Det är bra att vara runt torget.

Skyltar i centrum av Ekenäs
Åt vilket håll går man om man ska till Ekenäs centrum? Skyltar i centrum av Ekenäs Bild: Yle/Monica Slotte ekenäs torg,Ekenäs

Flera av de invånare Yle Västnyland har talat med anser att området kring Rådhustorget och Kungsgatan är och förblir Ekenäs centrum.

- Torget är centrum. Här samlas folk trots att butikerna försvinner härifrån, säger en man som tycker Ekenäs centrum är ganska obestämt.

En kvinna tycker Kungsgatan är centrum eftersom där finns butiker, caféer och torg.

Var ligger Ekenäs centrum enligt dig?

Där det alltid har varit - vid torget och Kungsgatan
78.8% (428 röster)
Vid järnvägsstationen och matbutikerna
15.1% (82 röster)
Någon annanstans
6.1% (33 röster)
Antal avgivna röster: 543

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland