Hoppa till huvudinnehåll

Naken dam på stan blir fall för HFD

Konstverket Ceci n'est pas pas mon corps, en del av Baltic Circle teaterfestivalen år 2014.
Slutscenen i konstverket Ceci n'est pas pas mon corps censurerades av Helsingforspolisen. Konstverket Ceci n'est pas pas mon corps, en del av Baltic Circle teaterfestivalen år 2014. Bild: Willem Popelier dries verhoeven

Teaterfestivalen Baltic Circle tar polisens förbud mot nakenperformance i Helsingfors till högsta förvaltningsdomstolen. Festivalen vill utreda var gränserna går för konstnärlig frihet och yttrandefrihet.

Tvisten gäller holländaren Dries Verhoevens performance Ceci n'est pas mon corps i november 2014 då en äldre kvinna skulle sitta naken i en glasmonter i Helsingfors centrum. Polisen förbjöd det konstnärliga uttryckssättet och krävde att kvinnan skulle ha underkläder på sig.

Slutscenen i konstverket Ceci n'est pas pas mon corps censurerades av Helsingforspolisen.
Polisen krävde att kvinnan skulle ha underkläder på sig. Slutscenen i konstverket Ceci n'est pas pas mon corps censurerades av Helsingforspolisen. Bild: Yle / Niklas Evers dries verhoeven

Helsingfors förvaltningsdomstol anser att polisen hade rätt att förbjuda den här typens performance med hänvisning till att den uppfyller kriterierna för offentlig kränkning av sedlighet. Festivalen nöjer sig inte med det här beslutet utan vänder sig nu till högsta förvaltningsdomstolen för att få svar på var gränserna för konstnärligt uttryck går.