Hoppa till huvudinnehåll

Ny förening tar över Hangö frontmuseum

Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning.
Frontmuseet är ett privat museum som invigdes år 1981. Dockor på frontmuseeet i Lappviks utställning. Bild: Yle/Malin Valtonen museidockor

Karis krigsveteraner har sålt museet i Lappvik till Krigshistoriska föreningen i Västnyland. Frontmuseet ska nu renoveras för att vara i skick till jubileumsåret 2017.

De nuvarande krafterna räcker inte till för att ta hand om och rusta upp frontmuseet. Museet är i behov av en grundlig renovering.

Frontmuseet i Lappvik i Hangö.
Frontmuseet behöver piffas upp. Frontmuseet i Lappvik i Hangö. Bild: Yle/Malin Valtonen frontmuseet i lappvik

Hangö krigsveteraner, Ekenäsnejdens krigsveteraner, Snappertuna krigsveteraner och Karis krigsveteraner har redan en tid funderat på framtiden för frontmuseet.

Många av krigsveteranerna har varit med vid fronten och många av dem var med och byggde upp frontmuseet i Lappvik.

Därför bildades Krigshistoriska föreningen i Västnyland så sent som i december i fjol. Bengt Lundström är interimistisk ordförande för föreningen.

Museet kanske stängt i sommar

Lundström har utrett förutsättningarna för föreningen att ta över frontmuseet. Han har varit i kontakt med markägaren Fiskarsbolaget, med Hangö stad, Raseborgs stad och med Västra Nylands landskapsmuseum.

Frontmuseet kommer att genomgå en grundlig renovering i år. Det är osäkert om det överhuvudtaget kommer att kunna hålla öppet under sommarsäsongen 2016.

- Jubileumsåret 2017 ska frontmuseet vara öppet, säger Bengt Lundström

Frontmuseet i Lappvik.
Hangö frontmuseum är beläget exakt på den plats där Hangöfronten löpte under fortsättningskriget. Frontmuseet i Lappvik. Bild: YLE/Patrik Rosström frontmuseet i lappvik

År 2017 har det gått 100 år sedan Finland blev självständigt. Då sätts också Okänd soldat upp vid frontlinjen i Harparskog på Hangö udd.

Krigshistoriska föreningen i Västnyland ska ha ett extra föreningsmöte i februari. Då väljs en ordinarie styrelse och en ordförande.

Museichef ger tummen upp

Vid Västra Nylands landskapsmuseum är museichef Dan Lindholm nöjd med att Krigshistoriska föreningen i Västnyland tar över museet.

- Museet har fått en förening som har förutsättning att driva verksamheten.

Lindholm kan inte i det här skedet säga vilken roll landskapsmuseet kan ha när det gäller frontmuseet. Men de ger så klart konsulthjälp i museifrågor.

- Vi stöder föreningen för att de ska kunna förverkliga planerna.

Frontmuseum
En kanon står vid museets parkering invid riksväg 25. Frontmuseum Bild: Yle/ Robin Holmberg hangö frontmuseum

Hangö frontmuseum är ett privat museum som invigdes år 1981. Karisbon Stig Häggström var initiativtagare och skötte museet i ungefär 30 års tid.

Stig Häggström avled år 2012. Efter det har sonen Ralf Häggström haft hand om verksamheten.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland