Hoppa till huvudinnehåll

Ofta dumt att välja plast – ny databas hjälper undvika kemikalier

Många val att använda plast är helt dumma, säger journalisten Noora Shingler som specialiserat sig på kemikalier. Plast är enligt henne behändigt på vissa ställen men på många ställen kan man undvika det totalt. På onsdag blir det lättare att hitta information om kemikalier som man ska se upp för. Då publicerar den Europeiska kemikaliemyndigheten Echa en förbättrad kemikaliedatabas.

Se upp för hormonstörande kemikalier

Vi är omringade av kemikalier och förstås är inte alla farliga. Men det finns mycket ämnen som är skadliga för vår hälsa. Livsfarliga kemikalier hittar man till exempel hemma i städskåpet, men det är inte dessa som Noora Shingler är mest orolig för.

- Men sådana kemikalier som har att göra med hormonerna. Man vet ju först kanske om tiotals år, hur vissa kemikalier i barndomen har påverkat oss. Det är sådana kemikalier som jag vill skriva om på min blogg och få människorna att fundera på till exempel plast. Man behöver inte förvara het mat i plast och behöver barnrummet vara fullt med plastleksaker, funderar Noora Shingler.

Hormonstörande kemikalier finns också i kosmetika och bekämpningsmedel. Ämnena kan orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn. Det mest kritiska skedet för effekter är fosterstadiet, förklarar Shingler.

Ny kemikaliedatabas

Europeiska kemikaliemyndigheten vill nu göra det lättare att hitta information om farliga kemikalier eller sådana kemikalier som man ska se upp för. Kemikaliemyndigheten publicerar på onsdag en omstrukturerad kemikaliedatabas på sin hemsida. Journalisten Noora Shingler välkomnar en databas som är riktad till vanliga människor. Hon säger att det är svårt att hitta lättförståelig information på webben.

- Jag tycker inte man har tillräckligt noggrann koll före kemikalierna kommer ut på marknaden och till våra hem. Därför tycker jag att det är viktigt att vi är kritiska.

På den förbättrade kemikalidatabasen ska vanliga medborgare kunna söka information för att kunna göra medvetna konsumentval och undvika farliga kemikalier. Där ska man hitta uppgifter om riskerna och hurdan användning som är riskfri.

Vi vet inte tillräckligt

På sin blogg Kemikaalicocktail, på svenska kemikaliecocktailen, tipsar Noora Shingler hur man kan undvika farliga eller osäkra kemikalier. Det största problemet är att vi inte vet tillräckligt, säger hon. Man borde forska mer. Men det är dyrt att testa så att man identifierar alla de skadliga effekter som vissa kemikalier har på människor. Därför kommer det ut varor på marknaden där tiden får visa om hälsan påverkas.

- Man skulle säkert kunna testa noggrannare, men det kräver pengar. Och sen är det så att vi har lite den inställningen att före vi vet om det är 100 procent farligt så är det helt okej att använda det. Jag skulle hellre vilja tänka på det sättet att något måste vara 100 procent säkert för att att vi ska använda det.

Nappflaska och leksak
Nappflaska och leksak gifter i plast

Vi är inte tillräckligt försiktiga

Hennes råd är att inte köpa onödiga saker, föredra naturliga material och ekologisk mat. En sak som man inte talar så mycket om i Finland är de material vi använder när vi bygger och renoverar. Över hälften av hemmets kemikaliebelastning kommer från våra hem, de material som finns på väggarna, i golvet och taket. Noora Shingler tycker att man i Finland inte är tillräckligt försiktiga med kemikalier. Hon önskar att man i Finland skulle vara vägledare och bara använda sådana kemikalier som är bevisade att vara helt säkra.