Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsstyrelse positiv till förkörsrätt för tre åländska kommuner

Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon
Landsvägsfärja som trafikerar Pargas-Nagu. Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon Bild: Yle/Lotta Sundström landsvägsfärja pargas-nagu

Pargas stad är positiv till att fast bosatta i de åländska kommunerna Kökar, Föglö och Sottunga mot ansökan kan beviljas förkörsrätt för landsvägsfärjorna Pargas-Nagu och Nagu-Korpo.

Ärendet behandlades i Pargas stadsstyrelse på måndagen.

- Carita Henriksson (SDP) understödd av Widar Nyberg (SDP) var emot det här, då de ansåg att det här vore orättvist mot privatpersoner i Nagu och Korpo som inte har förkörsrätt. Men resten av styrelsen var för och rösterna föll därmed 9 mot 2, säger stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg.

De tre åländska kommunerna, som ligger längs den så kallade Södra Linjen, som sträcker sig från Galtby i Korpo till Långnäs i Lumparland, har sedan tidigare begärt av NTM-centralen att få förkörsrätt till ovannämnda färjturer.

Detta efter att fast bosatta på Kökar, Föglö och Sottunga ibland har kommit för sent till Galtby på grund av att man har saknat förkörsrätt, och därmed missat sin enda förbindelse till hemmet.

NTM-centralen har nu sista ordet huruvida fast bosatta i Kökar, Sottunga och Föglö får förkörsrätt.

Läs också