Hoppa till huvudinnehåll

Polens faktiske ledare: Vi kommer aldrig att vika en enda tum

Jaroslaw Kaczynski i det polska parlamentet 18 november 2015
Jaroslaw Kaczynski i det polska parlamentet 18 november 2015 Jaroslaw Kaczynski i det polska parlamentet 18 november 2015 Bild: EPA/RADEK PIETRUSZKA jaroslaw kaczynski

Ledaren för det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, är den politiker som i verkligheten styr Polen, trots att han inte ingår i regeringen. Idag ger han en sällsynt intervju där han slår tillbaka alla anklagelser om odemokratiska tendenser.

För första gången sedan valsegern i oktober förra året ger nu ledaren för Lag och rättvisa, det parti som vann valet och som idag har egen majoritet i den polska sejmen, en intervju för polsk press. Intervjun publiceras i dagstidningen Rzeczpospolita.

Jaroslaw Kaczynski är i opinionsundersökning efter opinionsundersökning en av Polens minst förtroendeingivande politiker.

Jaroslaw Kaczynski kysser Beata Szydlo efter valsegern i oktober 2015
Jaroslaw Kaczynski kysser Beata Szydlo efter valsegern i oktober 2015 Jaroslaw Kaczynski kysser Beata Szydlo efter valsegern i oktober 2015 Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK beata szydlo

Därför hade hans parti aldrig vunnit valet förra året om han själv trätt fram som kandidat till premiärministerposten. Väl medveten om detta plockade han ur rockärmen fram Beata Szydlo, en politiker som dessförinnan varit totalt okänd för minst 95 procent av Polens väljare.

Partiet hade egentligen stöd av bara 18 procent av väljarna

Från sin plats längst fram i plenisalen styr den beräknande och skicklige politiske spelaren Kaczynski i dag sitt parti, sin regering, parlamentet och också Polens president Andrzej Duda.

Polens president Andrzej Duda välkomnas av Europeiska rådet ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen
Polens president Andrzej Duda välkomnas av Europeiska rådet ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen Polens president Andrzej Duda välkomnas av Europeiska rådet ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen Bild: EPA/OLIVIER HOSLET andrzej duda

Duda hade aldrig blivit president om inte Kaczynski inför presidenvalet förra året också hade skakat fram honom ur rockärmen. Andrzej Duda var dessförinnan lika okänd för de polska väljarna som Beata Szydlo.

Den politiska makten i dagens Polen är koncentrerad i händerna på Kaczynski.

Hans parti erhöll 38 procent av rösterna i oktober. Med ett valdeltagande på bara 50 procent och en stor andel av röster som lades på partier som inte klarade valspärren, så räckte det med ett aktivt stöd av bara drygt 18 procent av landets väljare för att få ensam majoritet i parlamentet.

Lagar klubbas igenom i expressfart

Den senaste månaden har Kaczynskis parti i polska sejmen i expressfart, ofta genom nattmanglingar, drivit igenom den ena lagen efter den andra. En del av dem har fått både den inhemska oppositionen och EU att undra om inte Polen är på god väg mot ett auktoritärt styre.

Jaroslaw Kaczynski talar med kolleger i sejmen den 22 december 2015
Jaroslaw Kaczynski talar med kolleger i sejmen den 22 december 2015 Jaroslaw Kaczynski talar med kolleger i sejmen den 22 december 2015 Bild: EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT Polen,jaroslaw kaczynski

En av lagarna rör statlig radio och tv där makten över public service-medier läggs direkt i händerna på en av regeringens ministrar - en minister som förra veckan utsåg en av sina regeringskolleger att leda public service-bolaget.

Det är bland annat den här lagen som fått EU att reagera. På tisdagen ska EU-parlamentet diskutera situationen i Polen.

"EU har ingen rätt och kan inte heller göra någonting"

Jaroslaw Kaczynski låter sig inte skrämmas av EU. Det gör han klart i den intervju som i dag publiceras i dagstidningen Rzeczpospolita

- EU har ingen rätt och kan heller inte göra någonting för att stoppa den förändring av Polen som vi anser att är nödvändig, säger Jaroslaw Kaczynsk.

Han hänvisar också till att bland andra Viktor Orbans Ungern är berett att lägga in sitt veto mot eventuella sanktioner mot Polen.

Det är utländska intressen , med starkt stöd från en del grupper i Polen med "europeiska kontakter", som ligger bakom kritiken från EU, hävdar Kaczyski i intervjun.

"Vi kommer aldrig att vika en enda tum"

- Vi är attackerade utan någon som helst orsak. De som i dag protesterar i Polen försöker enbart försvara sina egna särintressen, säger Kaczynski i intervjun.

En demonstration för fria medier i Prag den 9.1.2016
En demonstration för fria medier i Prag den 9 januari En demonstration för fria medier i Prag den 9.1.2016 Bild: EPA/FILIP SINGER polen,demonstration

Han tänker inte ge efter för några påtryckningar.

- Ingen ska hysa något som helst tvivel - vi kommer aldrig att vika en enda tum från den väg vi slagit in på. Talet om att demokratin skulle vara hotad i Polen är minst sagt skrattretande, säger Jaroslaw Kaczynski.

Peter Johnsson, Warszawa